Szerbia: nyeremény a gazdáknak – fecskefészkekért cserébe

A globális világgazdasághoz, illetve az ahhoz idomuló modern mezőgazdasághoz nem tud olyan mértékben alkalmazkodni a természetes környezetünk, mint ahogy azt mi szeretnénk – pontosabban, ahogy azt el szeretnénk hinni. Úgy szennyezzük a környezetünket, hogy nincs az a szelektív hulladékgyűjtés, ami a vegyszerek használatát, a vizek szennyezését, a termőföld pusztulását ellensúlyozhatná.

Ezek megszüntetését csak közös összefogással lehetne kierőszakolni a döntéshozóktól. Úgy tűnik, erre Szerbiában rá is jöttek. Tüntetések és hangzatos cikkek írása helyett fogták magukat, és cselekedtek.

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület harmadik éve jelenteti meg a kiírását – az ideire június 16-ig lehet jelentkezni. Az egyesület úgy véli, hogy az élelem eltűnése, a mérgek használata, a fészkek leverése miatt veszélyben vannak a füsti fecskék is.

Ráadásul a füsti fecskék a falvak jelképei.

Ezért az egyesület úgy ítélte meg, hogy támogatni kell azokat a termelőket, akik hagyományos módon gazdálkodnak. Így az idei kiírás győztese – és így egy tonna kukorica boldog tulajdonosa – a jelentkezők közül az a gazda lesz, akinek birtokán a legtöbb füsti fecske fészkel.

Forrás: pannonrtv.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre