Egyre több illegális bevándorló érkezik a La Manche-csatornán Nagy-Britanniába

A brit határőrség szombaton feltartóztatott nyolc csónakot, amelyben összesen 74 ember, köztük gyermekek próbálták meg átszelni a La Manche-csatornát, hogy eljussanak Nagy-Britanniába. További két csónakot pedig még a francia hatóságok állítottak meg. A hatóságok attól tartanak, hogy a javuló időjárás arra ösztönzi majd az embercsempészeket, hogy még több migránst próbáljanak meg átjuttatni Franciaországból az Egyesült Királyságba.

A brit parti őrség tájékoztatása szerint az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia délkeleti részén, a Dover kikötőjétől Winchelsea Beachig húzódó mintegy 80 kilométeres partszakasz különböző részein fogták el.

A történtekre reagálva Sajid Javid brit belügyminiszter szerint annak érdekében, hogy megakadályozzák a La Manche-csatornán át zajló embercsempészet bővülését együtt kell működni a francia határőrizeti szervekkel.

Azok, akik ezt a veszélyes utazást választják, a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának átszelésével, súlyos veszélynek teszik ki magukat, és én továbbra is minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a megállításuk érdekében – nyilatkozta a brit belügyminiszter. Hozzátette: továbbra is arra törekszenek majd, hogy mindenkit visszaküldjenek, aki illegálisan lép be az Egyesült Királyság területére.

 A brit hatóságok májusban 140 migránst gyűjtöttek be a La Manche-csatornán. Ez a szám tavaly december óta a legnagyobb.

 Charlie Elphicke, Dover megye konzervatív parlamenti képviselője Twitter bejegyzésében a belügyminisztérium határozottabb fellépését szorgalmazta.

 A La Manche-csatornát kis csónakokban átszelő migránsokról szóló jelentések kényes politikai témának számítanak Londonban, még akkor is, ha az országba érkező illegális bevándorlók száma Nagy-Britanniában messze elmarad az olyan európai uniós tagállamoktól, mint Spanyolország, Olaszország vagy Görögország.

 A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén eddig több mint 21 300 Európába igyekvő migráns kelt át a Földközi-tengeren, és közülük legalább 519-en vesztek oda a veszélyes úton.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre