Eddig nem tapasztalt égi jelenségeket észleltek Csíksomlyó térségében

Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője a Székelyhon.ro oldal megkeresésére elmondta, hogy kedden, szerdán és csütörtökön légtérvédelmi felkészülést tartanak „a pápai látogatás szervezésében részt vevő erők".

A légtér védelmére való felkészülési zóna nemcsak Csíkszereda és Székelyudvarhely térségére terjed ki, hanem Balázsfalvától Jászvásárig tart. A helyi lakosság számára az eddig nem látott gépek égi megjelenése valódi fejtörést okozott.

A légvédelmi gyakorlat egyik szemtanúja nem tudta biztosan, hogy vajon él-e a repülőgépből katapultáló ember. Az ejtőernyő kinyílását a távolban lévő nagy fák miatt már nem láthatta, és ez aggodalommal töltötte el.

Hallottam a vadászgép zúgását, kinéztem, és – ahogy szemmel meg tudtam ítélni – a Kerekerdőnél közelebb, de még a városon kívül láttam a székben az alakot és a fejét is, fölötte pedig két fénypontot, olyat, mint amikor szétbomlik a tűzijáték – osztotta meg élményét a szemtanú. – Zuhant lefelé, és engem az ijesztett meg leginkább, hogy nem nyílt ki az ejtőernyője – mondta a Székelyhon.ro oldalnak. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője egyébként elmondta azt is, hogy nem tartja elképzelhetőnek, hogy a katapultálás is részét képezte a gyakorlatnak, illetve hogy ilyen történt volna a felkészülésen.

Az esetet olvasva ugyanakkor megnyugodhatunk: a pápalátogatás helyszínét odafentről biztosítják. És még fentebbről is…

Forrás: Székelyhon.ro; fotó: Spektrum Educational Centre

Iratkozzon fel hírlevelünkre!