Gulyás Gergely a Vasarnap.hu-nak: Macron világnézeti kérdésekben nem fog jobb belátásra térni

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón válaszolt a Vasarnap.hu kérdéseire.

Gulyás Gergely lapunk kérdésére elmondta, hogy az európai parlamenti választások eredménye közelebb vitt minket ahhoz, hogy Európa megőrizze keresztény gyökereit, de kiemelte, hogy e tekintetben még sok dolga van azoknak, akik ezen értékek mentén elhivatottak.

Emmanuel Macron francia elnök vallottan ateista, meglepő módon mégis több francia keresztény szavazatát is megnyerte a választásokon, azonban a Miniszterelnökséget vezető miniszter véleménye szerint világnézeti tekintetben ennek ellenére nem fog jobb belátásra térni, éppen ezért a magyar kormány egy “tiszteletteljes ellentétben” áll a francia elnökkel ezekben a kérdésekben.

Macron korábbi nyilatkozatára, amely szerint az Európai Néppárttal (EPP) kizárólag abban az esetben hajlandó szövetségre lépni, ha a Fidesz nem tagja a pártcsaládnak, a miniszter úgy reagált: lehet, hogy Macron ma már másképp gondolná ezt, ha megkérdeznék.

Kitértünk Cseh Katalin, frissen megválasztott Momentumos európai parlamenti képviselő 2015-ben Papp Réka Kingával folytatott rádióbeszélgetésére is, amelyben kifejtette, hogy a magzatgyilkosság egy alapvető jog. A miniszter elmondta: az Alaptörvény világosan megfogalmazza azt, hogy a magzati élet a fogantatástól kezdődik, továbbá nem ért egyet az abortusz helyeslésével és támogatásával, valamint az ehhez való egyértelmű alapvető joggal.

„Amit pedig egészen méltatlannak tartok, az maga a stílus” – mondta Gulyás Gergely.

Iratkozzon fel hírlevelünkre