Vučić telefonon gratulált Orbán Viktornak

A szerb sajtó gyakorlatilag egy emberként számolt be arról, hogy a 2019-es európai parlamenti választásokat követően Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök telefonon gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz választáson elért eredményéhez. Arról már nem szól a fáma, hogy Vučić másnak is gratulált volna.

Mindenesetre Orbán Viktor örült a kedves gesztusnak

Válaszában elmondta, a jövőben is jelentős figyelmet szentel majd a magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, és Budapest továbbra is támogatja Szerbia EU-csatlakozási folyamatát. Ezzel kapcsolatban a szerb lapok kiemelik, Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter az EP-választások után adott nyilatkozatában a bővítési politika szempontjából pozitív kimenetelűként értékelte a választások eredményét. A miniszter szerint az Európa-párti erők győzelme optimizmusra adhat okot a csatlakozás előtt álló országok számára is.

Reménnyel tekint a bővítési politika várható alakulására

Joksimović kifejtette: a 2019-es év komoly lehetőségeket rejthet Szerbia számára, amivel élni is szeretnének. Várakozásai szerint az Európai Bizottság 2019. május 29-én megjelenő éves jelentése Szerbiával kapcsolatban összességében pozitív képet mutat majd.

Tehát déli szomszédunk teljes körű Uniós csatlakozása már nincsen messze.

Forrás: Tanjug

Iratkozzon fel hírlevelünkre