Belgiumban történt a legnagyobb fordulat vasárnap

Belgiumban vasárnap az európai parlamenti választás mellett az Országgyűlés összetételéről is szavaztak. Mindkét esetben óriási meglepetés történt: a Guy Verhofstadt fémjelezte liberális forrongás, úgy néz ki, véget érhet. Bevándorlásellenes pártok nyertek Európa talán leginkább multikulturális országában.

És ti, belgák, hova álltok?

A választók a flandriai jobboldali Új Flamand Szövetségnek (N-VA) adták a legtöbb szavazatot, ám a meglepő fordulat csak ezután következik. A kétkamarás belga parlament 150 fős alsóházában a második legnagyobb erő a következő években ugyanis a radikális jobboldali irányultságú Flamand Érdek (Vlaams Belang) lesz. Harmadik helyen végzett a vallon Szocialista Párt (PS) és csak őket követően kullog valahol Macron nagy szövetségese, Verhofstadt liberális ALDE pártja.

Eközben a flamand televízióban…

A flamand közszolgálati televízió, a VRT rövid, élő tudósítást közölt a magyarországi EP-választásról. Arra helyezték a hangsúlyt, hogy a „kelet”-európai tagállamok, élükön Orbán Viktor miniszterelnökkel, milyen utat kívánnak Európa számára, főleg a bevándorlás kérdését illetően.

A riporter felvetette egy új vasfüggöny kialakulásának lehetőségét.

Magyarország példájára fókuszálva Jan Balliauw kiemeli, a miniszterelnök egy bevándorlásellenes koalíció megalakulását reméli az EP-ben a választásokat követően. Mentségére legyen mondva: lehet, hogy úgy el volt foglalva Magyarországgal, hogy közben a hazai viszonyok figyelemmel kísérésére már nem maradt ideje.

Bár az is igaz, hogy Balliauw nem rögtönzött. Még szombaton – biztos, ami biztos alapon – papírra is vetette drámaian hasonló gondolatait „Új vasfüggöny Európában” címmel. Nostradamus Balliauw úgy tűnik tévedett, nyugaton omlottak le vasárnap azok a bizonyos falak.

Forrás: VRT

Iratkozzon fel hírlevelünkre