The Times: akár növekedhetett is a Fidesz befolyása Brüsszelben

A The Times értékelése szerint a magyar kormányfő kényelmes győzelmet tudhat magáénak a széttöredezett magyar ellenzék felett.

Bár nem említi, hogy egész Európa második legnagyobb arányú győzelmét aratta a maga 52,5%-os győzelmével a Fidesz-KDNP – csupán egy máltai párt tudott jobbat, 67%-ot elérni – így is elismerően írnak az eredményről.

„A győzelem akár növelheti is Magyarország befolyását Brüsszelben.”

A lap rövid elemzés során sorra veszi a főbb európai eredményeket, majd megállapítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök előtt fennáll a lehetőség, hogy kilépjen az Európai Néppártból és csatlakozzon Matteo Salvini szövetségéhez. Amennyiben ez a fajta néppártosodási folyamat beindul, és a francia, holland, német, lengyel, brit szövetségesek is csatlakoznak, a második vagy harmadik legerősebb párt jöhet létre az Európai Néppárt után.

A Times brüsszeli tudósítója, Bruno Waterfield egy másik cikkben arról írt, hogy a populista és jobboldali nacionalista erők előretörését lehetett látni a választáson a széttöredező hagyományos középpártok felett. 

Fantasztikus, hogy a The Times folyamatosan úgy próbálja kritizálni a Fidesz-KDNP politikáját, hogy közben dicséri azt és így rácáfol a hazai ellenzéki erőfeszítésekre.

Forrás: The Times: Populist and nationalist are on the march across Europe, The Times: European elections 2019

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre