Január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára.

Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni.

Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel – ismertette.

Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent. A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik.

A nagyszülői gyed igénybevételének feltételei között említette, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével.

Elmondta, a nagyszülőnek is jogosultnak kell lennie a gyedre, azaz a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel az is, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie – közölte, megjegyezve: napközben persze a nagyszülő elviheti magához a gyermeket.

Hozzátette: a gyermek után más nem kaphat gyermekgondozást segítő ellátást.
Novák Katalin közölte, a nagyszülő több unoka után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít.

Az államtitkár azt mondta, bízik abban, hogy a törvényjavaslat elfogadásával ismét tudnak egy lépést tenni a családbarát Magyarország irányába.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyi államtitkára a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló törvényjavaslatot ismerteti az általános vitán az Országgyűlés plenáris ülésén – MTI/Koszticsák Szilárd

Szólt arról is, hogy Európát demográfiai krízis sújtja, Magyarországon 1981 óta évről évre fogy a népesség. Míg Európában a népességnövekedés forrása a migráció, a magyar kormány a népesedési problémák megoldását a magyar gyermekek megszületésének támogatásával akarja megoldani – közölte.

Novák Katalin elmondta, azt szeretnék, hogy ha Magyarországon minden vágyott gyermek megszületne, ezért szeretnék lebontani az ez előtt álló akadályokat, erről szól a családbarát kormányzás.

Felsorolta az eddigi családpolitikai intézkedéseket, például a családi adókedvezményt, a gyed extrát, a családi otthonteremtési támogatást. Hozzátette: 2010-ben 960 milliárd forint volt családtámogatásra, idén 2000 milliárd forintot fordítottak erre a célra, a jövő évi költségvetésben ennél is több jut a magyar családoknak.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a miniszterelnök által februárban meghirdetett hétpontos családvédelmi akcióterv – amelynek része ez a törvényjavaslat is – több pontja is életbe lép július 1-jén, ezek között említette a babaváró támogatást, a csok kiterjesztését, a jelzáloghitellel kapcsolatos könnyítéseket és a nagycsaládosok járművásárlási támogatását.

Fidesz: a védelmező Magyarország alapja a család

A magyar emberek többsége igent mond a biztonságos Európára és a védelmező Magyarországra – jelentette ki Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi a családokra építi alapértékeit.

Kiemelte: kutatások szerint a mai családokban rendkívül fontos a nagyszülők szerepe, akik rengeteg, máshol őt el nem érő tudást adnak át unokáinak.

Közel 1,4 millió ember fejezte ki az akaratát, hogy olyan országban akar élni, ahol érték a gyerek, a család, és ahol a kormány és a parlamenti döntéshozók segítik őket ebben a nemes feladatban; a családok támogatása ügyében nemzeti egység van Magyarországon – mondta a tavalyi nemzeti konzultáció eredményeire hivatkozva.

Selmeczi Gabriella arról beszélt: míg Nyugat-Európában nem vizsgálják a népességfogyás okait, és csak a lakossághiány pótlásának módját keresik, addig Magyarországon ezt megteszik, amit az is jelez, hogy Európában nálunk fordítják a legnagyobb összeget családtámogatásra.

Ennek eredményeként 32 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv 2012 óta, „a vágy tehát létezik, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ehhez”, hiszen a cél az, hogy minél több gyerek szülessen és éljen szeretetteljes családi környezetben.

Jobbik: támogatandó, de túl kis kört érint a javaslat

A Jobbik két vezérszónoka támogatandónak nevezte a kezdeményezést, ám módosításokat javasoltak azért, hogy szélesebb kör vehesse igénybe azt.

Z. Kárpát Dániel kifogásolta, hogy a nagyszülő épp a nyugdíjszámítás alapját adó éveket töltené gyed-en, ami jelentősen visszanyesné későbbi juttatásaikat, akárcsak azt, hogy választani kell a nyugdíj és a nagyszülői gyed között.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik parlamenti képviselője felszólal a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáján – MTI/Koszticsák Szilárd

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy azok a családok nem vehetnék igénybe a juttatást, ahol például az egyik szülő otthon ápolja a másikat, hiszen követelmény a munkaviszony, ahogy azt is, hogy 1,3 milliárd forint ennek az összegnek az öt-tízszeresét kellene a programra fordítani, hogy azt minél többen vehessék igénybe.

A kormány az egyik kezével ad, a másikkal visszatart – összegezte álláspontját Stummer János, aki a családbarát munkahelyek – az otthoni és a részmunkaidős foglalkoztatás – támogatását hiányolta.

Annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az özvegyi nyugdíjban vagy ápolási díjban részesülők korlátozás nélkül igénybe vehessék a nagyszülői gyedet, és indítványozta, hogy a nyugdíjasok is igénybe vehessék ezt a lehetőséget, azzal a megkötéssel, hogy a két juttatás összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.

Azt is indítványozta, hogy az egyedülálló szülők esetében a nagyszülői gyedet másfélszeres szorzóval számolják.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre