Budapesten észnél kell lennie ősszel a Fidesz-KDNP-nek

Sokan vonták már le a vasárnapi eredmények következtetéseit külföldön és belföldön egyaránt. Tagadhatatlan, hogy a Fidesz-KDNP jelentős győzelmet aratott: a lakosság- és szavazatszámhoz viszonyítottan is a legtöbb voksot kapta az Unióban, itthon pedig tizenkettőről tizenháromra tudta növelni mandátumai számát. Ám van egy körülmény, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Budapesten bizony okosan kell felépíteni az őszi kampányt.

A fenti táblázatból is könnyen kiolvasható, hogy a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szavazatai együttesen szinte mind a 23 budapesti kerületben elegendőek egy szoros versenyhez – sőt, 15 kerületben nyerne is a balliberális ellenzék. Fontos kiemelni, hogy ennek a listának ráadásául nem is részese a fővárosban az országos átlaga felett szereplő LMP vagy a Jobbik.

Hiába a nagy győzelem, ha már ősszel karácsony lesz.

Bár az MSZP-Párbeszéd közös lista katasztrofális vereséget szenvedett, nagyon is elképzelhető, hogy Karácsony Gergely lesz a május 26-i eredmények után a nevető harmadik – némi reményt adva az évek óta haldokló szocialista pártnak. Persze ehhez Puzsér Róbertnek is lesz néhány szava. Ugyanakkor ő maga sincs könnyű helyzetben: azok a pártok, amelyek korábban támogatásukról biztosították, borzasztó gyengén szerepeltek az EP-választáson.

Sem az LMP, sem a Jobbik nem lépte át Budapesten az öt százalékos küszöböt, a Momentum pedig újratárgyalná a már megszületett ellenzéki megállapodásokat. A baloldali térfél legnagyobb pártjává előlépett Demokratikus Koalíció vezetője pedig nem arról híres, hogy szereti, ha mások diktálják, kit kell támogatnia…

Lehet, hogy máris megkezdődik az ellenzéki vendetta?!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre