A gyermekek állnak a középpontban

A kormány intézkedései a gyermekeket állítják a középpontba – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapest családi sportnapján a Margitszigeten.

Novák Katalin kiemelte: mivel vasárnap gyermeknap van, ilyenkor minden a gyermekekről szól, de a kormány azt szeretné, ha az egész év és az egész élet a gyermekek középpontba állításáról szólna. Hozzátette: ezért vezették be a családvédelmi akciótervet, ezért indul el a babaváró támogatás, ezért bővítik az otthonteremtési programot, ezért vezetik be a nagycsaládos autóvásárlási támogatást, és a jövő évtől ezért indul el a nagyszülői gyed, valamint a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége Magyarországon.

A politikus célként fogalmazta meg azt is, hogy Budapest családbarát város legyen, olyan hely, ahol nem csak élni, lakni, dolgozni és bulizni jó, hanem jó gyermeket nevelni, családban élni.

Kiemelte, a sport életforma, ami nemcsak az élsportról szól, hanem arról is, hogy a hétköznapok részévé tud-e válni a sportolás, a testmozgás, az egészség megőrzése. Ha ezt a család minden tagja együtt végezheti, az az egész családnak pluszt jelent.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy mivel 2019-ben Budapest Európa sportfővárosa, az egész évet arra szeretnék felhasználni, hogy minél több fővárosit mozgassanak meg, minél többen a magukénak érezhessék azt az erőt és örömöt, amit a közösségben eltöltött sport tud adni.

Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának elnöke emlékei alapján beszélt arról, mennyire fontos az, hogy a gyermekekkel már kis koruktól megszerettessék a sportokat. A sport által az emberek olyanná válnak, akik élvezni fogják az életet – fogalmazott a kétszeres olimpiai ezüstérmes magyar vívó, aki azt is elmondta: nyolcvanegy évesen is egy héten ötször sportol.

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó fontosnak nevezte, hogy a családi sportnapon a fiatalok családjaikkal közösen tudnak kipróbálni új mozgásformákat. Mint mondta:  a sport a kitartást, a küzdeni tudást, a fair playt és a közösségi szellemet, a csapatjátékossá válást is erősíti.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre