Ismét egy nagyobb migrációs hullám fenyegetheti hazánkat

A Balkáni útvonalon felerősödött az illegális migráció, csaknem 20 ezer bevándorló torlódik a horvát határnál - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta: ha még többen fognak várakozni a horvát-bosnyák határon, akkor az Magyarország felől is igényel lépéseket.

Véleménye szerint, ha Szlovéniában az újabb határkerítések építése, illetve a horvát és bosnyák rendőri fellépés eredményes lesz, akkor előfordulhat, hogy az illegális bevándorlók más útirányt keresnek, és mondjuk Magyarország felé indulnak el.

Annak érdekében, hogy a magyar katonák minél távolabb tartsák az érkező migránsokat, a szerb és macedón határon teljesítenek szolgálatot. Amennyiben szükség lesz rá, és Bosznia-Hercegovina kéri Magyarországot, a kormány készen áll arra, hogy az ottani határvédelmi tevékenységet rendőri erők küldésével támogassa.

Nagy biztonsági kockázattal jár, hogy Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban megkezdődött azoknak az állampolgároknak a visszafogadása, akik az Iszlám Állam kötelékében harcoltak – vélekedett a belbiztonsági főtanácsadó.

Forrás: Kormany.hu