Ausztriában integrációnak hívják a vallási alapú diszkriminációt

Az osztrák parlament a napokban fogadta el azt a jogszabályt, amely szerint az általános iskolákban tilos olyan „ideológiai vagy vallási jellegű ruhadarab, fejkendő viselése, amely a hajat vagy annak nagy részét elfedi”.

Az iskolai fejkendőviselést megtiltó jogszabállyal kapcsolatban óhatatlanul felmerül a kérdés: integrációnak, vagy inkább vallásüldözésnek nevezhető az intézkedés?

Az osztrákok a szabályozást „integráció” címszó alatt vezetik be, ami gyakorlatilag kizárólag a muszlim vallású kislányokra vonatkozik, hiszen sem a zsidó vallásúak kipáját, sem a szikh vallásúak által hordott pátkát illetően nincs érvényben hasonló tilalom. Ennek magyarázata, hogy „míg a fejkendő a lányok diszkriminálását jelenti, addig a kipa viselése vallási szokás”.

Ezzel viszont az osztrákok akarják megmondani a muszlim nőknek (kislányoknak), hogy el vannak nyomva. Természetesen sok „posztmodern nő” (és férfi) értetlenkedik azon, hogy a mai világban mi visz egy nőt burka, csador, nikáb vagy egyéb hasonló öltözékek viselésére – talán meglepő módon azonban sokszor nem az elnyomás, hanem a hagyomány tisztelete és a saját választás szabadsága révén is történhet mindez.

Bizonyára életidegennek tűnnek egy európai számára a muszlim viseletek, illetve az iszlám imádkozási szokások, de a szabályozások során érdemes eldönteni, hogy egy ország támogatja-e a vallásszabadságot vagy nem. Márpedig ez a jogszabály kifejezetten a muzulmánokat sérti.

Az utóbbi időben több helyen tüntettek el kereszteket azért, hogy az ne okozzon frusztrációt a muszlim bevándorlókban – most viszont úgy tűnik, ők maguk is áldozatául esnek a túlzott nyugat-európai „polkorrektségnek”.

Iratkozzon fel hírlevelünkre