A biztonságpolitikai szakértő szerint a jelek arra utalnak, Strache-t csapdába csalták

Az EP választás előtt 9 nappal robbant a bomba, két német lap, a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung egy titokban készített videófelvételre hivatkozva közzétett egy leleplező anyagot Heinz -Christian Strache, osztrák alkancellárról.

A történet szerint Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba  a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

A kipattant botrány a politikus lemondásához vezetett.

Az osztrák alkancellár lemondásakor elmondott beszédében kijelentette: egy titkosszolgálati akció áldozata lett, amelyet szánt szándékkal az európai parlamenti választásokra időzítettek. A cél szerinte az osztrák kormánykoalíció „szétrobbantása” volt.

Ennek ellenére felajánlotta felmondását Sebastian Kurz kancellárnak, aki el is fogadta azt. Strache a párt éléről is távozik, az alkancellári posztra Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta.

Földi László biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük arról, hogy pusztán védekezési szándék vagy reális tények állhatnak Heinz-Christian Strache szavai mögött. Álláspontja szerint, utal-e bármi t a titkosszolgálati akcióra.

Ez egy titkos szolgálati akció, egy csapda, provokáció volt. Ami azoknak az érdekeit szolgálta és szolgálja, akik azt akarják elhitetni, hogy a mainstreamtől való eltérés ilyen emberek által nem lehetséges – jelentette ki a szakértő. Hozzátette, maga az eljárás utal arra, hogy ez egy csapda volt. Szerinte amennyiben ugyanis megfelel a valóságnak mindaz, amit a történtekről leírtak, akkor a felvétel, ha egyáltalán létezne, nem szivárgott volna ki.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre