Trump Orbánnak: „Úgy érzem, mintha ikrek volnánk.”

Orbán Viktor és Donald Trump találkozója után a 444.hu hírportálnak adott interjút David Cornstein. Az USA magyarországi nagykövete elmondta, tavalyi érkezése óta rengeteget tett azért, hogy rendezze a tengerentúli nagyhatalom és Magyarország igen hűvössé vált viszonyát.

A nagykövet fáradozásainak eddigi legjelentősebb eredménye volt e legmagasabb szintű találkozó tető alá hozása, amelynek második felében ő maga is ott ült a tárgyalóasztalnál. Elmondta, a megbeszélés valóban egy kicsit hosszabb volt a tervezettnél, ami jól jellemzi az Egyesült Államok elnökének stílusát.  – Szeret emberekkel találkozni. Ha érdeklődik valaki iránt, és sok kérdése van, akkor elnyúlhatnak a találkozói – mondta a diplomata.

– Elértük azt, amit vártunk ettől a találkozótól. Nem vettem részt sok hasonlón, de azt mondták nekem, hogy ezúttal különösen nagy delegáció fogadta a magyarokat, ami igazán nem általános – tette hozzá David Cornstein, majd kifejtette: ott volt az USA alelnöke, az új védelmi miniszter, az elnök kabinetfőnöke, a nemzetbiztonsági főtanácsadó, a Fehér Ház elnöki sajtófőnöke, az elnök tudományos főtanácsadója, a külügyminiszter-helyettes (Pompeo külügyminiszter éppen Európában tárgyalt), illetve az energetikai miniszter helyettese is. – Sokan akartak találkozni Orbán Viktorral, mert hallani akarták, hogy mit mond, és tudni szerették volna, hogyan lehet tovább építeni a kapcsolatokat – ismertette a nagykövet.

Újságírói kérdésre David Cornstein elmondta, érkezése előtt az amerikai vezetés nem szentelt szinte semmi figyelmet Magyarországnak, ami még az Obama-kormány hozzáállásából adódott. – Trump ehhez képest abból indul ki, hogy barátok vagyunk, szövetségesek a NATO-ban, nagyszerű közös történelmünk van, és ennek megfelelő kapcsolatban kell lennünk egymással. Most megmutattuk, hogy mennyire másképpen kezeljük ezt a csodálatos országot, amit egyébként nagyon megszerettem közben. Azt reméltük, hogy viszonzásképpen Magyarország is tesz gesztusokat az USA irányába – tette hozzá a diplomata.

David Cornstein és Orbán Viktor a budapesti amerikai nagykövetségen – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Cornstein szerint minden várakozást felülmúlóan jól sikerült a találkozó, minden szempontból elérte célját. Azok alapján, amiket olvastak eddig a másikról, a két vezető nagy tisztelője volt már egymásnak, azonban eddig még sohasem találkoztak. – Úgyhogy szerettem volna olyan légkört teremteni, amiben e két nagyon erős ember kialakíthat olyan személyes viszonyt is, ami erősítheti a további együttműködésüket – tette hozzá.

Sőt, a diplomata Trump elnök személyes gondolatait is megosztotta. – Azt hiszem, a találkozón nagyon világosan kiderült, hogy milyen ez a két ember, és azt mondta a végén az elnök Orbánnak, hogy

„olyan, mintha ikrek volnánk”.

Azt mondta, „nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket”. Ilyen az elnökünk, az eredményekre koncentrál – fejezte be a beszélgetést ezzel a megállapítással David Cornstein, az USA magyarországi nagykövete.

A nagykövet elmondta, a találkozón számos dologról szó esett, a vezetők szóba hozták a bevándorlás kérdését – amit egyébként nagyon hasonlóan látnak –, beszéltek a határellenőrzésről, és felvetődött a fegyvervásárlás, a kereskedelmi kapcsolatok bővítése is, de mindezek ezúttal még csak az általánosságok szintjén. – A tárgyalófelek nem mentek bele az apró részletekbe, most a legfontosabb valóban az volt, hogy létrejöjjön a kapcsolat, ami alkalmat adhat a későbbi folytatásra – mondta derűlátóan az Egyesült Államok nagykövete.

David Cornstein kitért arra is: Magyarország és az USA teljesen egyetértenek abban, hogy a magyaroknak diverzifikációra van szükségük, mert az nem egészséges, hogy az energiahordozók 85 százaléka csak egyetlen országból érkezzen. „Tovább fogunk dolgozni a diverzifikáción, és meg fogjuk oldani ezt az ügyet.”

Ukrajna problémája is szóba került a találkozón. A nagykövet úgy látja, az Egyesült Államok elkötelezett politikai támogatója Ukrajnának, azonban országa vezetése megérti a magyar miniszterelnök és a kormánya aggodalmait is, akiket a 150-175 ezer ukrajnai magyar sorsa foglalkoztat. Hozzátette még, hogy úgy látja, „az Orbán-kormány az új ukrán vezetés miatt most egy kicsit optimistább Ukrajna jövőjét illetően. Úgy érzik, hogy jobban együtt tudnak majd dolgozni, és mi segíteni szeretnénk, amiben csak tudunk”.

A hazai sajtó nagy találgatásainak egyike volt a fegyvervásárlásról szóló szóbeszéd, a nagykövet erről is megosztott részleteket: – Fegyverekről és kereskedelemről is szó volt. Abból indultunk ki, hogy a NATO-tagállamok, így Magyarország is, elkötelezték magukat, hogy a védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékáig növelik. Orbán miniszterelnök a találkozón jelezte, hogy Magyarország talán képes lesz ezt már korábban is teljesíteni az eredeti – a NATO-tagállamok által vállalt – 2024-es határidőnél – ismertette a nagykövet.

A Budapest Kína és Oroszország irányába tett közeledő lépéseit firtató kérdésre válaszul Cornstein kifejtette, Magyarország az utóbbi években nagyon vonzó országgá vált, ahová szívesen jönnek emberek, és a magyar miniszterelnök is meglátogatja a világ vezető hatalmait, Oroszországot, Kínát és az Egyesült Államokat is. Mint fogalmazott, „az USA érti, hogy ezek fontos kapcsolatok.” 

„Trump és Orbán nagyon hasonlóan látják a világot – mondta a tárgyaláson a felek asztalánál ott ülő nagykövet–, úgyhogy okkal remélem, hogy a kapcsolatuk nagyon jó irányba fog fejlődni. Biztos vagyok abban, hogy a magyar miniszterelnök testestül-lelkestül a NATO-val és a Nyugattal van, inkább, mint bárki mással. Ám ha a helyében volnék, én is figyelnék a világ többi vezető hatalmára is, pont éppen úgy, ahogy ő teszi.

Forrás: 444

Iratkozzon fel hírlevelünkre