Templomot támadtak meg Nigerben – a plébános megsebesült

A Burkina Faso-val határos Nigerben is megszaporodtak a keresztények elleni erőszakos cselekmények– közölte a Vatican News.

Feltehetően iszlamista háttérrel rendelkező ismeretlen fegyveresek támadtak meg Niger délnyugati részén fekvő Dolbel település egyik templomát. A Fides missziós hírügynökség helyi forrásai szerint a május 13.-án elkövetett támadásban megsebesült Nicaise Avlouké atya, a templom plébánosa, akit kéz és lábtöréssel a közeli katonai kórházba szállítottak.

A község a Niamey egyházmegyéhez tartozik, ami a fővárostól mintegy 200 km-re fekszik és határos Burkina Fasoval. A szomszédos országban az elmúlt hetekben több keresztények elleni támadást hajtottak végre a Szahel-övezetet rettegéseben tartó iszlamista csoportok.

A plébánia és a helyi misszionárius papok ellen szervezett esetleges támadástól egyébként a hírek szerint már hetek óta tartottak az érintettek. 

A mostani eset a biztonsági helyzet további romlására utal a Burkina Faso-val határos nyugat-nigeri területeken. A fegyveres erők eddig felkészületlennek bizonyultak a terrorizmus újabb hullámával szemben.

Az afrikai ország médiumainak beszámolói szerint a plébánia ellen elkövetett atrocitás már a harmadik terrorista akció volt rövid időn belül: Hétfő délután a fegyveresek egy közeli börtönre támadtak és megöltek egy altisztet, pár órával később pedig kiraboltak egy kommunikációs eszközöket tároló raktárt Magaizében .

A nigeri hadsereg viszonylag gyorsan reagált a támadásokra, és üldözőbe vette a fegyvereseket , akik Mali irányába menekültek.

A Burkina Fasoval határos nigeri területeken már hónapokkal ezelőtt szükségállapotot vezettek be, mert a terroristák gyakran hajtanak végre támadásokat a helyi lakosság ellen.

Nigerben továbbra sincs hír Pier Luigi Maccalli atyáról, az Afrikai Missziós Társaság misszionáriusáról, akit 2018 szeptember 17.-én  raboltak el.

Kassab Adonis

Forrás és képek: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre