„A magyar misszió jelentőségét az amerikai elnök is elismeri”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hétfői találkozója kiemelt jelentőséggel bír, az időpontválasztás pedig üzenetértékű.

Amerika és Magyarország hangja közös az illegális migráció megállításában, a biztonságpolitikában és az üldözött keresztény közösségek megőrzésében – értékelte a hétfői Orbán-Trump-találkozót Juhász Hajnalka. Az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke közleményében úgy fogalmazott:

az európai parlamenti választások előtti hétre időzített meghívás megkérdőjelezhetetlen üzenet a liberális európai vezetőknek, hogy az amerikai elnök Európa jövője vonatkozásában a Magyarország miniszterelnöke által kijelölt utat tartja támogathatónak.

Orbán Viktor méltatásában két, egymással szorosan összefüggő tényezőt emelt ki az amerikai elnök – ezt már Azbej Tristan mondja a Vasarnap.hu-nak. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár rámutatott,

amit Magyarország az üldözött keresztények érdekében tesz, történelmi jelentőségű humanitárius misszió, melynek horderejét az amerikai elnök is elismeri.

Kérdésünkre válaszolva Azbej hozzátette, az amerikai elnök tegnapi nyilatkozata Magyarország szempontjából kiemelten fontos, igazi diplomáciai siker, amire nyugodtan lehetünk büszkék. Donald Trump szavai nyomatékosították az amerikai kormányzat elkötelezettségét az üldözött keresztények védelme és megsegítése mellett, az adminisztráció számára pedig egyértelmű üzenetet jelentettek a misszió súlyára vonatkozóan. 

Mike Pence 2017-ben figyelt fel a magyar programra, amelynek részleteit Azbej Tristan mutatta be a Fehér Házban. Az amerikai fél később bejelentette, hogy magyar mintára indítanak humanitárius programot, majd megszületett a döntés, hogy velünk együttműködésben bonyolítják le észak-iraki humanitárius projektjüket.

Ha az USA az ügy mellé áll a maga erejével, erőforrásaival, kapcsolati tőkéjével, a Hungary Helps már beteljesítette hivatását, mert fontos példát ad a világban – mondta az államtitkár.

A Vasarnap.hu-nak Azbej Tristan beszélt arról is: kedd este az észak-iraki Kurdisztánba utazik, ahol egy magyar segítséggel újjáépült templom felszentelésén vesz részt, valamint találkozik amerikai kollégájával, akivel a közös munkáról egyeztet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre