Keveset tesznek az országok a globális felmelegedés megfékezéséért

Új-Zélandon megkezdte a csendes-óceáni térség déli részének országaiba vezető körútját António Guterres ENSZ-főtitkár, hogy figyelmeztessen, a világ rossz irányba halad a felmelegedés csökkentésével kapcsolatos célok elérését illetően.

Az éghajlatváltozás elleni lépéseket sürgető üzenetében Guterres úgy vélte, megkopott az egyes országok eltökéltsége. Hozzátette, a klímaváltozás miatt az első vonalban lévő kis szigetországok szenvednek majd a legtöbbet.

A szeptember 23-i New York-i klímaértekezlet előtt a világszervezet főtitkára Új-Zélandról ellátogat a Fidzsi-szigetekre, Tuvalura és Vanuatura, amelyeket egyaránt fenyeget az éghajlatváltozás miatti vízszintemelkedés.

Kifejtette: a 2015 decemberében elfogadott keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés legfeljebb csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt.

Furcsa módon, ahogyan a dolgok az érintett területeken rosszabbodnak, úgy csökkennek a politikai intézkedések – tette hozzá Guterres Aucklandben Jacinda Ardern új-zélandi kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén.

 Jacinda Ardern szerint az éghajlatváltozás a legnagyobb kihívás a nemzetközi közösségnek, amely súlyos mulasztást követne el, ha tétlen maradna.

Az ENSZ főtitkára látogatása során találkozik a christchurchi muzulmán közösség vezetőivel is, hogy együttérzését tolmácsolja a március 15-én két mecsetben elkövetett vérengzés után.

A New York-i csúcstalálkozó meghívólevelében közölte, hogy előkészítő tanácskozást hív össze az Egyesült Arab Emírségekbe június 30-ra, ahol megállapodnak az általános felmelegedés elleni harccal kapcsolatos legjobb intézkedésekben. Guterres felszólította az országokat, hogy ne üres beszédekkel, hanem konkrét és megvalósítható tervekkel érkezzenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának tíz év alatt 45 százalékos csökkentése és 2050-re a teljes megszüntetése érdekében.

A Fidzsi-szigeteken és Vanuatun Guterres olyan családokkal találkozik, akiknek az életét megkeserítik a hurrikánok, árvizek és más szélsőséges időjárási jelenségek.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre