Pápalátogatástól Pünkösdig

Otthon a Kárpát-medencében

Közeledik Pünkösd, előtte pedig Ferenc pápa látogat Csíksomlyóra. Sokféle gondolat megfogalmazódik ilyenkor az emberben, egyszerűbbek és kényesebbek. Mit jelent nekünk a Pünkösd? Mit hozhat a Pápa látogatása? Mit teszünk mi hozzá a látogatáshoz? Hogyan viszonyuljunk a pápa üzeneteinek politikai (félre)értelmezéséhez?

A hívő embereknek Pünkösd az apostolok megbízásának és Jézus eltávozásának ünnepe. Gyerekkoromban minden évben búcsúztattuk a „keresztalját”, azokat a gyalogos zarándokokat, akik két korábban elindultak Ditróból a somlyói Szűzanyához. Volt közöttük gyermek, de nyolcvan éves öregasszony is, aki a hatvan kilométeres utat gyalog tette meg, hiába kísérte a zarándokokat szekér. Hozzánk Gyergyóba, Csíkba nem ért el a reformáció szele, sőt, a Csíksomlyói Búcsú 1567 óta annak az emlékét őrzi, hogy megvédtük hitünket.

Ma azonban új békétlenek trombitálnak ellenségeskedést a pápalátogatás kapcsán, olyan politikai közegbe ágyazva azt, amely a békés befogadás üzeneteit a mai migránsválság kapcsán értelmezi félre.

Böjte Csaba ferences szerzetessel értek egyet, aki a jézusi parancs szerint befogadott hatezer gyereket: szükség van a biztos, erős falakra, de legyen rajtuk egy szép ajtó, ahol kopogtatni lehet. Vagyis akik jönni akarnak, ne ellenőrizhetetlen hordaként próbálkozzanak, hanem tájékozódjanak, hova akarnak bejönni és fogadják el lélekben és formálisan is a ház szabályait, próbálják azokat betartani, ha bebocsájtást nyernek.

Nekünk pedig a búcsú a közös, lelki megtisztulás és az egység megélése Kárpát-medencei testvéreinkkel, hogy egy nagycsalád vagyunk, kik ott, Somlyón összegyűlünk. Hogy a stációk megerősítenek mindannyiunkat elszántságban, reményt és bizakodást adnak lelkünkbe, hogy a sorsunk kijelölt útját végigjárjuk. Jusson eszünkbe az ötödik stáció somlyói mondata:

Keresztviselő Krisztusom, tanítsd meg székely népemet, hogy nagy lélekkel hordozza keresztjét!

És hogy mivel járulunk hozzá az ünnephez mi? Januárban, mikor a pápalátogatást bejelentették, Böjte testvér hívására elhatároztuk, hogy a búcsús hetet a látogatás és Pünkösd között a hagyományos népi kultúra székelyföldi ünnepévé tesszük. Amellett, hogy elkísérjük Csaba testvért heti zarándoklatán, megszervezzük a Magyarok Patrónája Fesztivált a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával. Ez egy 27 előadásból álló sorozat lesz Somlyó hatvan kilométeres körzetében. A Magyar Állami Népi együttes mellett olyan kiválóságok lépnek fel, mint Sebestyén Márta, Szamosi Szabolcs, Berecz András, a Szent Efrém férfikar, a Barozda együttes, a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató résztvevői és még sokan mások.

Tegyük félre tehát a sanda gondolatokat, a gyanakodást és hétköznapi nyomorúságunk terheit. Töltsön el mindannyiunkat a közelgő Ünnep: a békesség, a remény, az öröm.

Kelemen László