A gyermekvállalási korban lévők bizakodva várják a családtámogatások indulását

A Családvédelmi akcióterv kedvező a magyar családok szempontjából és segíthet Magyarország népesedési helyzetének javításában – derült ki legfrissebb kutatásunkból.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) 1000 fő bevonásával készült reprezentatív felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett 18-45 évesek egyetértenek abban, hogy a Családvédelmi akcióterv a magyar családok helyzetét pozitív irányba befolyásolja. A válaszadók háromnegyede elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben igénybe veszi valamelyik támogatást és több mint a fele tervezi, hogy a következő öt évben gyermeket vállal.

 

A megkérdezettek nagy többsége egyetért azzal, hogy az intézkedésekkel olyan segítséget kaphatnak a magyar családok, amely hosszú távon kiszámítható és biztonságos jövőt jelent számukra.

 

A gyermekesek a 7 intézkedésből átlagosan 5,1-ről mondták azt, hogy javítja a családok helyzetét, a gyermektelenek átlagosan 5,2-ről nyilatkoztak hasonlóan.

Legtöbben a bölcsődei férőhelyek bővítését (84 százalék), a gyermekek utáni jelzáloghitel-elengedést (77,8 százalék), a fiatal házasok babaváró támogatásának a bevezetését (76,8 százalék), a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét (75,8 százalék) és a CSOK bővítését ( 74,8 százalék) értékelték pozitívan.

A válaszadók kétharmada szerint nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye és a nagyszülői GYED is egyaránt olyan fontos intézkedés, amely megkönnyíti a családok mindennapjait.

 

A megkérdezettek háromnegyede igénybe venné akarja venni valamelyik intézkedést: 73,3 százalékuk lehetségesnek tartja, hogy élni fog valamelyikkel. A legvonzóbbak a bölcsődei ellátás, az otthonteremtéshez kapcsolódó lehetőségek és a babaváró támogatás a gyermekvállalási korban lévők számára.

 

A Családvédelmi akcióterv várható hatását a megkérdezettek túlnyomó többsége kedvezően értékelte, kétharmaduk szerint az intézkedések segíthetnek Magyarország népesedési helyzetének javításában és abban is, hogy a fiatalok merjenek gyermeket vállalni.

 

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke

Iratkozzon fel hírlevelünkre