Öt keresztényt tartóztattak le Nepálban – veszélyben a vallásszabadság?

Április 23-án öt keresztényt tartóztattak le Nepálban, beleértve egy amerikai állampolgárt is, akiket a Dang kerületben hittérítés vádjával állítottak elő.

Nepálról eddig nem sok szó esett a nemzetközi hírfolyamban a keresztényüldözés tekintetében, viszont annak a ténye, hogy az országban valakit egyáltalán letartóztathatnak hittérítés vádjával, nem túl pozitív jövőképet vetít előre.

A letartóztatott személyek között volt Dilli Ram Paudel lelkész, a Nepáli Keresztény Társaság főtitkára, Gaurav Srivastana, egy indiai állampolgár, valamint Leanna Ciquanda, egy amerikai állampolgár is – számolt be az esetről helyi jelentések alapján az International Christian Concern.

A társaságot azután tartóztatták le, miután helyi keresztényekkel és egyházi vezetőkkel találkoztak Dang körzetben.

Az öt letartóztatott személyt azóta szabadon engedték, azonban meg kell jelenniük majd a bíróság előtt a hittérítés miatti büntetés kiszabása végett. A tárgyalás pontos időpontjáról a helyi jelentések nem számoltak be.

Ezen letartóztatásokat megelőzően a nepáli keresztények több alkalommal is felhívták már a figyelmet a keresztényellenes hangulat növekedésére.

Március 24-én feldühödött csoport vert össze egy lelkészt; őt is hittérítéssel vádolták meg Sarlahiban. Áprilisban a jezsuiták által működtetett patani Szent Xavér Iskola imatalálkozóinak helyszíneit új helyre kellett átköltöztetni a hindu szélsőségesek miatt.

2015-ben Nepál olyan alkotmányt fogadott el, melyben a szekuláris állam garantálja a vallásszabadságot. Az alkotmány azonban megfogalmaz olyan sokat vitatott passzusokat is, melyeket megtérés ellenes törvényként is emlegetnek.

Az új alkotmány 26-os cikkelye kimondja, hogy viselkedésével senki nem vehet rá másokat arra, hogy megszegjék a törvényt és rendet, egy személyt egy másik vallásra áttérítsenek, vagy hogy megzavarják a többi ember vallását. Az ilyen eseteket a törvény bünteti.

A 2018 augusztusában a büntető törvénykönyvbe beiktatott új törvények értelmében a hittérítőket akár 50 000 rúpiára, átszámolva nagyjából 130 000 forintra (a nepáli minimálbér 2018-ban 13 450 rúpia volt) és 5 év börtönre is ítélhetik.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Asia News

Iratkozzon fel hírlevelünkre