Nacsa Lőrinc: Európának nemcsak lehetőség, kötelesség is az együttműködés Afrikával

Nacsa Lőrinc parlamenti képviselő Abidjanban, Elefántcsontpart korábbi fővárosában a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett nemzetközi tanácskozáson vett részt. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikusa szerint Afrika a jövő kontinense, Európának az együttműködés lehetőség és kötelesség is.

A kereszténydemokrata politikus pénteken az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában elmondta:  a szubszaharai Afrika jövőjéről és az európai együttműködési lehetőségekről rendezett tanácskozáson afrikai képviselők, illetve az elefántcsontparti házelnök mellett német, francia, osztrák és magyar politikusok, továbbá politikai intézetek és civil szervezetek képviselői is részt vettek.

A konferencián felszóló kereszténydemokrata politikus kiemelte:

Afrika a jövő kontinense, Európának az együttműködés nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is.

Úgy fogalmazott: „a kioktató és lekezelő” fejlesztési szemlélet helyett kölcsönös tiszteleten alapuló, konkrét együttműködéseket kell kialakítani.

A magyar politikus hozzátette, hogy a a migrációs hullám csak a helyi fejlesztésekkel állítható meg. A munkahely teremtés, a mezőgazdaság, az oktatás olyan terület, ahol  fontos a kooperáció.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, hogy

a fejlesztésekbe be kell vonni az egyházakat, még ha ezt Brüsszel folyamatosan ellenzi is, mert fontos értékekért állnak ki, és zavaros időkben az emberek bíznak bennük.

Európának ezért is kötelessége Afrika mellé állni, közös feladat a helyben segítés, és nem a migráció bátorítása – rögzítette a frakciószóvivő.

Magyarország Afrika-stratégiájával kapcsolatban a KDNP-s politikus kifejtette, hogy A magyar kormány nyitott az együttműködéshez, különösen a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az oktatás, valamint a biztonság területén – mondta a  KDNP-s képviselő.

Megemlítette, hogy jelenleg is csaknem 1500 afrikai diák tanul Magyarországon, kétharmaduk ösztöndíjjal.

Nacsa Lőrinc elmondta, hogy Magyarország vizsgálja egy elefántcsontparti külgazdasági attasé álláshely létesítésének lehetőségét Abidjanban, amit beszámolója szerint nagy örömmel fogadtak az érintettek.

A gazdasági együttműködés mellett szólt a Hungary Helps programról – amelynek célja a helyben segítés – és néhány konkrét afrikai projektről is.

S4C.News 

Forrás: Hirado.hu, MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre