Júliustól életbe lépnek az új családtámogatások

Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, ennek következtében a Fidesz-kormány különösen nagy hangsúlyt fektet a családpolitikára. A kormány 2010 óta számos intézkedést vezetett be a magyar családok támogatására.

Ma jóval több a lehetősége egy gyermeket nevelő családnak, mint 2010-ben volt, köszönhetően az adókedvezményeknek, és az olyan támogatásoknak, mint az ingyenes étkeztetés és ingyenes tankönyvellátás. Az Orbán-kormány továbbra is bővíti a családtámogatásokat, ennek a folyamatnak a fontos része a februárban bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv.

Ebben szerepel a fiatal házasok gyermekvállalásának támogatása, amely 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású hitellel segíti a 18 és 40 év közötti leendő szülőket. Bővül az otthonteremtési program, július elsejétől már használt lakás vásárlásához is igénybe lehet venni ezt a támogatást. Két gyermeknél a csok 10 millió forintos, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintos támogatást tesz lehetővé.

A jelzáloghitelek csökkentése is kibővül – a kormány 1-1 millió forintot elengedett a három- vagy többgyermekes családok fennálló jelzáloghiteléből – már a kétgyermekes esetén is 1 millió forintot jóváír a kormány, harmadik gyereknél pedig 4 millió forintot.

A négy- vagy többgyermekes anyák 2020-tól egészen a nyugdíj eléréséig mentesülnek az szja-fizetés alól, mindemellett a családi adókedvezmény rendszere is megmarad.

Bevezetésre kerül a nagyszülői gyed, amely a generációk közti együttműködést segíti. A nagyszülői gyedet a még nem nyugdíjas nagyszülők vehetik igénybe. 2022-re teljes bölcsődei ellátást terveznek, ez már az idei évben elkezdődik, 2019 végéig 10 ezer férőhellyel bővül a rendszer.

A hetedik pontja az akciótervnek a nagycsaládosok autóvásárlását segíti. Akik legalább három gyermeket nevelnek, azoknak a kormány megkönnyíti egy, legalább hétszemélyes új személygépkocsi vásárlását. Ehhez 2,5 millió forint támogatást fog biztosítani a kormány.

Július elsejétől lép életbe a Babaváró Támogatás, a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön kiterjesztése a használt lakást vásárlókra, a jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítése, és a nagycsaládosok autóvásárlási programja.

A nagyszülői gyed, valamint a négy gyermekes édesanyák szja-mentessége jövő év januárjától lép életbe. A Magyar Falu Program keretében bevezetésre kerül a falusi csok, ezzel növelve a falvak népességmegtartó erejét. A népességcsökkenéssel érintett kistelepüléseket segíti ezzel a Kormány, ide tartoznak az 5000 fő alatti települések. Ez a támogatás nem csak ingatlan vásárlásra, hanem korszerűsítésre és bővítésre is igényelhető.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre