Orbán Viktor: A Hungary Helps programban Magyarország erején felül teljesít

A magyar miniszterelnök az olasz La Stampa című lapnak adott interjút, amiben kitért a Hungary Helps programra és annak jelentőségére. Orbán Viktor beszélt a migrációs kihívásról és az európai identitás kérdéséről is.

Orbán Viktor a migrációval kapcsolatban elmondta, hogy a legfontosabb kérdés, amivel a történelem szembesít minket, a migráció. Én ezt népvándorlásnak, egy hatalmas tömeges embermozgásnak nevezem – mondta. Ennek alapja egy demográfiai tény: az európaiak egyre kevesebben vannak, a Száhelben, az arab világban és a Fekete-Afrikában élők pedig egyre többen. Ők mozgásban vannak, vándorolnak, hogy végül itt kössenek ki.

Arról is beszélt, hogy ellenzi a kvótarendszert, ehelyett szerinte haza kell vinni a bevándorlókat és helyben kell nekik segíteni. Orbán kitért a Hungary Helps programra is, amely több, mint két éve indult el és deklarált célja, hogy kiemelten, de nem kizárólagosan támogatást nyújtson az üldözött keresztény közösségeknek a válságövezetekben.

Tegyük rendbe azokat a térségeket, ahonnan elindulnak. Magyarország már ezt teszi, erőnkön felül költünk erre a programunkra, amit Hungary Helps néven indítottunk. És emellett fontos lenne, hogy működjünk együtt a hazatelepítésben

– mondta. 

Amikor terrorcselekmények történnek vagy különleges bűntények, az emberek felébrednek, és megértik, hogy a migráció témája életbevágóan fontos. Amikor viszont ilyen látványos esetek nincsenek, és jelenleg hála Istennek nincsenek, ez az aggodalom csökken az emberekben, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenség megszűnt volna. Egy vezető felelőssége az, hogy észben tartsa a problémát, és megelőző jelleggel cselekedjen, hogy a bajokat távol lehessen tartani, még mielőtt ideérkezne a következő hullám, mert az bizony ideérkezik – mondta el a miniszterelnök.

Közép-Európa szerepéről a miniszterelnök elmondta: Európának egy négy főszereplőre épített belső dinamikája volt: ezek Németország, Nagy-Britannia, a földközi-tengeri térség (ideértve Franciaországot), valamint Közép-Európa. E négy szereplő közötti viszony alakította ki a politikai egyensúlyt, ami most felbomlott. Újat kell létrehozni.

A közelgő Trianon-emléknap és a száz éves évforduló kapcsán Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy

A revans a múltba tekint, az összetartozás viszont az a motor, ami a jövő felé hajt.

“Mi ezt a kifejezést, hogy revans, bosszú, nem használjuk. Nem az egykori állapot visszaállításáról beszélünk. Az erről szóló törvény június 4-ét a ”nemzeti összetartozás napjának” deklarálja, és az a célja, hogy ezen a napon a magyarok, bárhol legyenek is, itthon vagy a szomszédos területeken vagy más államokban, érezzék azt, hogy összetartoznak.”

Azt is közölte, hogy tőle idegen az a gondolkodásmód, amely progresszívnek tekinti Európa posztkeresztény és posztnemzeti irányba fordulását, szerinte ez inkább az identitás feladása.

“Nem vonom kétségbe azt a jogot, hogy valaki örüljön a multikulturalizmusnak, viszont azt szeretném, hogy ők meg vegyék tudomásul, hogy Magyarország nem követi ebben őket. Sőt, alkotmányunk az ellenkezőjét mondja ki: azt, hogy a kereszténység nemzetmegtartó erő” – mondta.

A kereszténységre alapozott demokrácia, amit illiberálisnak hívunk, nem szükségszerűen jelenti azt, hogy antiliberális, ez fontos megkülönböztetés. Mára a liberális demokraták a szabadság ellenségei lettek. Mivel én a szabadság pártján állok, ezért illiberálisnak kell lennem – tette hozzá a miniszterelnök.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: miniszterelnok.hu/HVG (fotó: Koszticsák Szilárd)