Paks2: Minek ide ellenség, ha van Jávor Benedek?

Régóta szó van arról, hogy Csehország hasonló utat szeretne bejárni atomenergia hálózata terén, mint Magyarország, azonban néha az élet, néha pedig Jávor Benedek szól közbe. A Párbeszéd Magyarországért politikusa által nyilvánosságra hozott orosz szerződés egyes elemeit ugyanis a cseh sajtó igencsak felkapta.

Az időzítés tökéletes, hiszen Miloš Zeman cseh elnök épp májusban látogat Paksra.

És nem a Paksi FC, OTP Bank Ligában való maradásáért megy szurkolni, hanem Magyarországon ismerkedik az új orosz atomerőmű építési tervével. A Hospodarske Noviny véleménycikke féltő gondoskodással számol be Zeman tervének gyenge pontjairól. A cikk szerint

„Hiába látogatja meg Paksot, nem lát majd semmit, csak egy meglévő erőművet és az új blokkok helyét.”

A cikk írója hozzáteszi, a projekt egyébként is késik, még el sem kezdték az építkezést. Így kizárt, hogy az eredeti ütemtervet tartsa. És, ha mindezen érvek nem lennének eléggé meggyőzőek, a Hospodarske Noviny megjegyzi, hogy a Zeman által korábban inspirálónak tartott terv egy része most nyilvánossá vált,

hiába titkosították 30 évre a magyar-orosz szerződést.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő azt ugyanis kiperelte – tehát mégiscsak van demokrácia… Ennek köszönhetően a titkos szerződés egy része a Paks2.hu honlapon elérhetővé vált. Hazánkhoz hasonlóan a cseheknél is hirtelen mindenki a téma szakértőjévé vált, így a Hospodarske Noviny is, Jávort idézve:

„Ismét megerősítést nyert, hogy ez egy olyan üzlet, amelyen csak Oroszország nyer.”

Ezt követően igen egyoldalúan ismertetik a Jávor által problémásnak talált pontokat, amelyek alapján nem érthető, hogy miért vállalta be Magyarország az előnytelen szerződést. Erősen utalva arra, hogy Csehország és Zeman jobban teszi, ha távol tartja magát az – amúgy Európai Bizottság által is jóváhagyott – projekttől.

Forrás: Hospodarske Noviny

Iratkozzon fel hírlevelünkre!