Még egyszer a „húsvét-tisztelőkről”

Korábban már írtunk arról, hogy Barack Obama egy sajátos Twitter-üzenetben emlékezett meg a Srí Lanka-i terrortámadás áldozatairól, „húsvét-tisztelőknek" nevezve őket. Nemrég egy amerikai influencer, The Amazing Lucas is felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire furcsa bejegyzések születtek a demokratapárti politikusok részéről a Srí Lanka-i eset kapcsán.

A videós először Barack Obama és Hillary Clinton egymáshoz hasonló tweetjeit elemezte, kiemelve azt, hogy egyik írásban sem jelenik meg a „keresztény” szó.  „Talán megégetné ez az szó a szájukat, ha kimondanák?” – tette fel a költői kérdést az influencer.

Lucas emellett két demokratapárti elnökjelölt, Kamala Harris és Bernie Sanders tweetjeit is idézte.

Harris és Sanders szintén tartózkodtak a keresztény szó leírásától. Harris a keresztény vallás helyett – Obamáékhoz hasonlóan – csupán a húsvéti ünnep jelentőségére koncentrált, Sanders pedig csak arról írt, hogy „senkinek sem kellene féltenie életét az istentisztelet helyszínén“, ezáltal szintén megkerülve a „vallás” vagy a „keresztény” szó említését. 

Az influencer mindezt azzal is összehasonlította, hogy az említett politikusok mennyiben másképp írtak a christchurchi muszlimok ellen elkövetett merényletről. Jelentős különbség volt például az, hogy a politikusok kifejezetten a muszlim közösségek felé nyilvánították ki együttérzésüket ezekben az írásokban: 

A videós továbbá kiemelte azokat a különös szalagcímeket is, amelyek helyenként megjelentek a Srí Lanka-i támadás kapcsán. Ezek közt volt olyan is, amely a christchurchi támadásra való reakcióként elemezte a dolgokat, a videós szerint ez pedig áldozathibáztatásként értelmezhető, amelyet általában éppen a liberálisok szoktak elítélni. A Sputnik News pedig ennél is tovább ment azzal a szalagcímmel, hogy „A Srí Lanka-i muszlimok bosszútól tartanak a keresztény templomok elleni támadás után”

Az influencer videója végén azt a következtetést vonta le, hogy a twitter-bejegyzések és a média reakciója alapján úgy tűnik: csakis a keresztényeket érő támadások nem érdeklik a demokrata politikusokat és a liberális médiát, akik rajtuk kívül minden más társadalmi csoportot védelmeznek: „Ki tudjátok mondani azt, hogy LGBT, és azt is, hogy muszlim, de a k betűs szót már nem sikerült leírni” – fogalmazott. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre