Fúj hideget is, meleget is – Weber egyszerre kampányol a migráció és keresztényértékrend mellett

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös EP-választási kampányindító rendezvényén a migrációról kijelentette: a keresztény értékrendet valló politikusoknak törődniük kell a rászorulókkal, ezért a menekültpolitikát továbbra is a "humanitárius megközelítésre" kell alapozni.

Az európai történelem fordulópontjaként számon tartott 1648-as vesztfáliai békeszerződés megkötésének egyik fő helyszínén tartott kampányindítón a CSU-s politikus emlékeztetett arra, hogy a kontinens lakosságának kétharmada valamely keresztény felekezet hívének vallja magát.

A vallásszabadság ugyan a legfontosabb európai vívmányok egyike, de éppen nekünk, kereszténydemokratáknak és keresztényszociálisoknak azt is ki kell mondanunk, hogy büszkék vagyunk arra, hogy ezt a földrészt a kereszténység formálta, amely nem múzeumba való, hanem orientációt nyújt a holnaphoz – mondta Manfred Weber, hozzátéve, hogy a CDU/CSU pártszövetség és az EPP elkötelezett Európa keresztény öröksége mellett.

Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje és Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

A migrációval kapcsolatban aláhúzta, hogy a keresztény értékrendet valló politikusoknak törődniük kell a rászorulókkal, ezért a menekültpolitikát továbbra is a “humanitárius megközelítésre” kell alapozni, de arról is gondoskodni kell, hogy rend és törvényesség uralkodjék az Európai Unió (EU) külső határán.

Ezzel kapcsolatban elfogadhatatlannak nevezte, hogy csak 2027-re emeljék10 ezer főre a Frontex EU-s határ-, és partvédelmi szervezet létszámát. Ezt a fejlesztést jóval hamarabb kell véghez vinni – tette hozzá.

A biztonságot is tovább kell erősíteni, ezért ki kell alakítani egy európai FBI-t, és össze kell kapcsolni, egységbe kell szervezni a közbiztonsággal és a terror elleni védekezéssel összefüggő adatbázisokat – fejtette ki az Európai Bizottság elnöki tisztségére pályázó politikus.

Szavai szerint munkáját az a felfogás vezérli, hogy az EU-t a polgárok szemszögéből nézve kell megközelíteni, és a brüsszeli bizottság vezetőjeként ezt az alapelvet érvényesítené a szabályozás és a bürokrácia túlburjánzása elleni küzdelemben is.

Szerinte  egyfajta rendszerellenőrzésre van szükség, jóval kevesebb előírást és egyszerűbb, karcsúbb jogszabályokat kell alkotni. Ígérete szerint ez a szabály nemcsak a jövőre vonatkozik, bizottsága a következő években átvizsgál ezer régi törvényt, és a felesleges előírásokat egyszerűen megsemmisíti.

Arról is beszélt, hogy nem zárja ki egymást a helyi, a nemzeti és az EU-s önazonosság, így például lehet egyszerre bajornak, németnek és európainak lenni. Nem szabad hagyni, hogy a populisták és nacionalisták „bebeszéljék” az embereknek, hogy ezek az identitások összeférhetetlenek.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje beszél a CDU és a bajor testvérpárt, a  CSU közös európai parlamenti (EP-) választási kampányának nyitóeseményén Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

Kiemelte, hogy az EU nyomás alatt van, védekezésre kényszerül, és ennek megváltoztatásához új szemléletmód szükséges. El kell érni, hogy a biztonságra, a jólétre és a szabadságra épülő  európai életforma  követésre érdemes példa legyen a világ más térségeinek. Ezt az életformát nem csupán megvédeni, hanem terjeszteni is kell, a defenzívából, át kell lendülni az offenzívába – fogalmazott Manfred Weber.

Ehhez azonban összefogásra van szükség, az EU-s országoknak közösen kell fellépniük értékeik és érdekeik érvényesítéséért. Így például a világ egyik legerősebb gazdasági térségeként továbbra is szabadkereskedelmi szerződéseket kell kötni a lehető legtöbb partnerrel, és minden egyes szerződésben rögzíteni kell, hogy tilos beszállítani és értékesíteni az EU-ba gyermekek dolgoztatásával előállított termékeket. Az EU így hozzájárulhat ahhoz, hogy az egész világon megszűnjék a gyerekmunka – fejtette ki az EPP csúcsjelöltje.

A kereskedelmi kapcsolatokkal összefüggésben szólt a Kínához fűződő viszonyról is. Tarthatatlannak nevezte, hogy míg a kínai vállalatok 100 százalékos tulajdonrészt szerezhetnek EU-s cégekben, az EU vállalatai csupán 49 százalékot szerezhetnek meg kínai vállalkozásokban.

Forrás: MTI Fotó: MTI/EPA/Focke Strangman

Iratkozzon fel hírlevelünkre