The Guardian: Nem fog senki a Notre-Dame leégéséből politikai fegyvert kovácsolni!

A brit The Guardian francia újságírója, Natalie Nougayrède véleménycikkben fejezte ki borzongását azzal kapcsolatban, hogy Európa még megmaradt kereszténydemokrata politikai erői kiemelten foglalkoztak a Notre-Dame leégésével.

Nougayrède sorainak fő mondanivalója, hogy az általa „európai populistának” bélyegzett jobboldali, keresztény politikusoknak nem fog sikerülni a Notre-Dame leégéséből fegyvert kovácsolni. Miért?

„A keresztény Európa sokkal ellenállóbb a populizmussal szemben, mint a nacionalisták azt hinni szeretnék.”

Nougayrède szavára nyugaton ráadásul még adnak is. Karrierjét a rendszerváltozás után Kelet-Közép-Európában kezdte tudósítóként, de volt a francia Le Monde első női főszerkesztője is. Ezért is különösen aggasztó, hogy már-már Sargentinit felülmúló indulatok és ok-okozati összefüggések törnek elő belőle egy ilyen összeurópai ügy kapcsán. Az pedig különösképp aggasztó, hogy mindezt Orbán Viktor és Magyarország ostorozásával teszi.

És most jön a nem várt fordulat!

Leírja, hogy Orbán Viktor tíz nappal a tűzeset előtt még úgy fogalmazott kampányüzenetében, hogy a májusi európai parlamenti választásokon nem kevesebb forog kockán, mint a „keresztény civilizációnk”. Egy átlagember – különösen a Srí Lanka-i mészárlás után – ezzel egyetértene innen Lisszabonig. Nougayrède azonban ebből azt a következtetést vonja le, hogy már várja, milyen módon próbálja Orbán Viktor és más nacionalista populista

 „a fehér, etnocentrikus vallási víziójuk érdekében felhasználni a tragédiát politikai narratívájukban”.

Ezt követően elszörnyedve folytatja: a Notre-Dame-nak semmi köze sincsen a muszlimokhoz és a bevándorlókhoz, ám a populistákat nem tartja vissza attól, hogy megpróbáljanak profitálni az esetből.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a véleménycikk katarzisán már túl vagyunk, ne tegyük! A szitkokon túl még egy gőgös bóknak álcázott éket is beszúrt a cikk végére. Nougayrède kegyesen elismeri ugyanis, hogy Orbán Viktor az eddigiekben távol tartotta magát az összeesküvés-elméletektől. Ugyanakkor ez alkalommal „megengedte” Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, hogy

„a nyugati világ értékvesztésének tragikus szimbólumaként írja le az esetet, amiért a francia egyházellenes politika is nagyban felelős”.

Mindezek után nehéz szavakat találni. Talán a legjobb nem is foglalkozni ezzel a cikkel, ezzel a gondolatmenettel. Ezekkel a gondolatokkal. Talán az is elég, ha csak rögzítjük magunkban: sokan így gondolkodnak nyugaton.

Forrás: The Guardian

Iratkozzon fel hírlevelünkre