Lyra McKee meggyilkolása rányomhatja bélyeget a Brexitre

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözés, valamint Lyra McKee fiatal újságírónő meggyilkolása méginkább kiélezheti az amúgy is erős ír-északír konfliktust. Kíváncsiak voltunk, elindíthat-e egyfajta lavinát az esemény. Az ügyben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő nyilatkozott.

Hosszú utat járt be a Brexit a fogalom megszületése óta, és még mindig nem tudni biztosan, mi lesz a kimenetele. Miközben az ügy húzódik, úgy válik egyre kiélezettebbé a konfliktus a brexit-párti és az EU-ban való bennmaradást támogatók között, nem beszélve az ír-északír feszültségekről.

– Népszavazást csak akkor írunk ki, ha vagy muszáj, vagy biztosak vagyunk a győzelemben – így vélekedett Nógrádi György a Brexit megszületéséről. Az Egyesült Királyság EU-tagságáról szóló népszavazást ugyanis a korábbi miniszterelnök, David Cameron írta ki abban bízva, hogy a britek a bennmaradás mellett teszik le voksukat, és így képes lesz felmutatni egyfajta bizonyítékot arra, hogy az Egyesült Királyságnak az Európai Unióban van a helye.

De nem ez történt. A szavazók 51,89 százaléka úgy döntött, az Egyesült Királyságnak lépnie kell, kifelé. Cameron lemondása utána Theresa May vette át a miniszterelnöki pozíciót, ám a Brexit végére még mindig nem került pont. A May által kidolgozott kilépési feltételrendszer sokadik alkalommal nem megy át az alsóházon, ami egyre inkább előtérbe helyezi a kemény, feltétel nélküli kilépést, pedig May már kész távozni is, ha az alsóház elfogadja a Brexitet szabályozó törvényjavaslatot. 

– Ebből nem lehet jól kijönni – mondja Nógrádi.

Bukni fognak a britek és bukni fog Európa.

– Az az alapvető probléma, hogy ez egy olyan folyamat, aminek nem lehet tudni, hol lesz a vége – vélekedik a szakértő.

A Brexit talán legkényesebb pontja az ír-északír konfliktus felerősödése. Amennyiben ugyanis az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, úgy Írországnak és Észak-Írországnak felborulhat közös, kvázi láthatatlan határa, mely az északír békefolyamat és az európai integráció közös eredménye. – A merényletek végre leálltak… Egy darabig – fűzte hozzá Nógrádi.

Az Ír-szigetet felölelő határ visszaállításával újból kiéleződhet a konfliktus a két évtizede aláírt megállapodásnak köszönhetően békében élő protestánsok és katolikusok között. Az ördög nem alszik. Csütörtökön az északír Londonderry városában lövöldözés tört ki, melyben egy fiatal oknyomozó újságírónő életét vesztette. Lyra McKee halála – ahogy Nógrádi fogalmazott – egyértelműen rányomhatja a bélyegét az ír-északír konfliktusra. A lövöldözést, valamint McKee halálát a szakadár britellenes militáns csoport, az „új IRA” vállalta magára. 

Az „új IRA” teljes mértékben elutasítja a már fent is említett megbékélési egyezményt, melyet 1998-ban kötöttek annak érdekében, hogy az Ír-szigeten fennálló, csaknem három évtizednyi erőszaknak véget vessenek. A fegyveres csoport az egységes Írországért küzd jelenleg.

– Azzal, hogy jelenleg van határ, az „új IRA” tevékenysége újra színre lép – véli Nógrádi.

A szakértő zárásként elmondta, az egyik legnagyobb dilemma egyértelműen az, hogy két év alatt nem tudták megoldani az ír-északír határ kérdését. Felvetődik hát a kérés: Mi lesz Nagy-Britanniával?

Iratkozzon fel hírlevelünkre