Theresa May kész távozni, ha az alsóház elfogadja a Brexitet szabályozó törvényjavaslatot

A Downing Street tájékoztatása szerint Theresa May brit miniszterelnök szerdán közölte a kormányzó Konzervatív Párt frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a Brexit-tárgyalások következő - az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló - szakaszának kezdete előtt.

May szerda délután zárt ajtók mögött tanácskozott az alsóházi tory frakció rendkívül befolyásos szakpolitikai testülete, az úgynevezett 1922 Bizottság tagjaival.

A londoni kormányfői hivatal este ismertetett beszámolója szerint a miniszterelnök kijelentette: tudatában van a frakció azon kívánságának, hogy a Brexit-tárgyalások második szakaszában új hozzáállás érvényesüljön, és új vezetés kerüljön a párt élére.

„Nem fogok ennek útjába állni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Theresa May közölte, hogy kész az általa tervezettnél korábban távozni tisztségéből, azonban szükségesnek tartja a kilépés feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadását és a Brexit-folyamat véghezvitelét.

Szakértők szerint elképzelhető az, hogy May kilátásba helyezett lemondása megszerzi a szükséges alsóházi többséget a javaslat elfogadásához. Ha ez megtörténik, akkor viszont kérdéses, hogy May lemondása után ki vehet át a kormányzást és ki folytatja majd a tárgyalásokat az EU-val.

May kormánya várhatóan az elkövetkező napokban fogja ismételten benyújtani a törvényjavaslatot az alsóház számára. 

Forrás: MTI, cnbc.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre