Ott példálóznak Orbán Viktorral, ahol nem is várnánk

Ma már talán nem meglepő, hogy sokan Orbán Viktorhoz képest határozzák meg politikájukat. Akkor is, ha nem mondják ki a nevét, csak utalnak rá.

Az utóbbi időben egyre többen nyilatkoznak úgy Orbán Viktorról és politikájáról, ahogy azt a liberális véleménydiktátorok teszik az övéikkel: Guy Verhofstadttal, Emmanuel Macronnal, korábban pedig Martin Schulz-cal. Steve Bannon és mozgalma épp ennek a kettős mércének szeretne véget vetni, miszerint nyugaton a ’68-as liberális elit diktál, mindenki másnak pedig csönd van. Ellenkező esetben rasszista, de legalábbis populista…

Habár lassan mozdulnak el a lövészárkok nyugaton, azért elmozdulnak.

A legutóbb Dániában feszültek egymásnak a politikusok az európai parlamenti választások kapcsán. Ki nem találnák, hogy mi volt a konfliktus forrása. De igen, a migráció! Egészen pontosan a Frontex. Jelenleg ugyanis arról folyik a vita Brüsszelben, hogy a külső határvédelmet ellátó Frontex jelenlegi 1500 fős létszámát megnöveljék-e 2027-ig 10 ezer főre.

Dán Szociálliberális Párt vs. Dán Néppárt

Morten Helveg Petersen (Szociálliberális Párt) szerint Dánia rosszul gondolkodik. Indokolatlanul sokat költ Koppenhága határvédelemre a német határon, miközben a valódi szükség az EU külső határain lenne. Úgy véli, hogy amíg Dánia 40 fővel támogatta a Frontex munkáját 2018-ban, felesleges 410 embert állomásoztatni a német határon.

Morten Messerschmidt (Dán Néppárt) ezzel szemben úgy látja, nem szabad alulértékelni a belső határvédelem fontosságát, hiszen több száz embercsempészt annak köszönhetően kaptak el a dán hatóságok, akik mind délről, tehát Németország felől érkeztek. Messerschmidt szerint ezért a külső határvédelem megerősítését csak a belső ellenőrzéssel együtt és azzal párhuzamosan lehet végrehajtani. Messerschmidt a vita hevében kiemelte, az Európai Unióban

„egyedül Orbán Viktor volt képes ezidáig hatékony határvédelmet létrehoznia a külső határon”.

Reméljük, Matteo Salvini nem figyelt fel ezekre a szavakra.

Forrás: Jyllands-Posten

Iratkozzon fel hírlevelünkre