Remény az újjászületésre

Nagyszombat, a „csend napja” a magunkba fordulás ideje, amikor a fájdalom mellett már elkezd megtelni a szívünk bizakodással, az újjászületés reményével. A feltámadás ünnepe reményt ad mindannyiunknak, hiszen húsvét az élet győzelmét jelenti a halál felett, húsvét maga a megújulás, egy olyan bizakodásünnep, amely azt sugallja, hogy nincs reménytelen és kilátástalan helyzet.

A népesedési helyzetünk kapcsán sem veszíthetjük el az optimizmusunkat, hiszen pontosan a húsvét üzenete mutatja meg, hogy mindig  bízni kell az új élet(ek) születésében, mert ha  összefogunk, és közösen teszünk azért, hogy a családi értékek érvényesüljenek,  és  világra jöjjenek a vágyott gyermekek, akkor Magyarországnak van jövője, akkor a fiatalok bátran és nyugodt szívvel alapítanak családot. 

A gyermekáldás ugyan áldozatokkal jár, és anyagi szempontból is számos erőfeszítést igényel, de ezek mind örömteli áldozatok. Olyan áldozatok, amelyekből új élet fakad. Erőt tudunk meríteni abból,  ahogy a Megváltó is feláldozta magát értünk, hogy aztán a feltámadással odaadja nekünk az életet. 

Ez a megújulás, életigenlés, a nagypéntek mélységéből a húsvéti feltámadás magasságába való felemelkedés az, ami reményt adhat a családoknak, a nemzetnek, és hitet abban, hogy még a látszólag megoldhatatlannak tűnő nehézségek is leküzdhetők, mert van bizonyosság: „et resurrexit tertia die”.

Fűrész Tünde