Hogyan szavazhatunk az EP-választáson, ha éppen aznap szülünk?

Május 26-án EP-választás. A magyarországi lakóhellyel rendelkező választók április 5-ig már megkapták az értesítést arról, hogy felvették őket a választási névjegyzékbe. Ebben az értesítőben minden fontos információ megtalálható: hova kell mennünk szavazni, milyen iratokat kell magunkkal vinni. De mi a helyzet akkor, ha valamilyen körülmény megakadályozza, hogy kényelmesen szavazzunk? Mit tehet például az a kismama, aki várhatóan május 26-án szül, de mindenképp élni kíván szavazati jogával? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és határidőket az európai parlamenti választásról.

Ha a leendő anyuka rendelkezik magyarországi lakcímmel, akkor először is át kell jelentkeznie az ellátását végző kórház helye szerinti településre. Az átjelentkezési kérelmet papír alapon, postán vagy személyesen, a választó lakcíme szerinti választási irodában lehet leadni, továbbá elektronikus formában a www.valasztas.hu oldalon keresztül.  

A kérelmet csak akkor fogadják majd el, ha az 2019. május 22. szerda délután 16 óráig beérkezik. Ezt követően mozgóurna iránti kérelmet kell leadni. Kérelmet csak a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában, egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. Annak, aki saját szavazókörében kíván urna útján szavazni, csak a mozgóurna iránti kérelmet kell benyújtania.

Ennek a kérelemnek legkésőbb 2019. május 24. péntek délután 16 óráig a helyi választási irodához kell beérkeznie. A szavazás napján is van lehetőség mozgóurna iránti kérelem benyújtására, ezt déli 12 óráig lehet leadni, viszont fontos, hogy ezen a napon már a szavazóhelyiségben tartózkodó szavazatszámláló bizottságnak kell eljuttatni a kérvényt, akár személyesen, akár meghatalmazott útján, végső esetben pedig meghatalmazással nem rendelkező kézbesítő révén. A mozgóurna iránti kérelemnek az érintett személyazonosító adatain és a szavazás helyszínén túl tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is.

Végül ejtsünk néhány szót azokról, akik magyarországi lakcímmel nem rendelkeznek! A választópolgárok ezen csoportja május 2-áig kérheti a névjegyzékbe vételt, ami egy tavaly év végi törvénymódosítás miatt most már az unión kívül élőkre is kiterjed. Tehát már azok az emberek is kérhetik névjegyzékbe vételüket, akik nem EU-tagországban laknak. Aki közülük postán küldi el szavazatát, annak május 25-én, szombaton éjfélig meg kell érkeznie.

Azok pedig akik külföldön akarnak szavazni valamelyik nagykövetségen vagy konzulátuson – ezt egyébként csak a magyarországi lakhellyel rendelkező, de külföldön tartózkodó szavazók tehetik meg –, annak május 17-éig kell jelentkeznie.

Ha valamiben továbbra sem biztos, ezen a linken találja a 2019-es EP választáshoz készült hivatalos tájékoztatót.

Iratkozzon fel hírlevelünkre