Önellentmondás DK-módra: pártállamban nincs ellenzék

Önellentmondással hívta fel magára a figyelmet Gyurcsány Ferenc pártja. Erősen akarták indítani a hetet, de nem igazán sikerült.

Ez a hét úgy indult, ahogy az várható volt: miután a hétvégi kampányindító rendezvényén Gyurcsány Ferenc próbált erőseket mondani (csalódás: ezúttal nem kígyóztak kígyók, és nem mélyült el a prímszámok bonyolult világában), hétfőn pártja olyan közleménnyel rukkolt elő, amelynek küldetése az volt, hogy fenntartsa a közvéleményt sokkolni szándékozó megszólalások sorozatát.

A Demokratikus Koalíció e szép napon leszögezte: az Orbán-rendszer pártállami intézményeket működtet. Azt mondja tehát a Gyurcsány-Dobrev-tengely lelkes rajongóinak, hogy az Orbán-rendszer pártállam.

Értjük természetesen, hogy az ellenzéki térfélen (vagy inkább térharmadon) kényszerű nagyotmondási verseny alakult ki, s az nyeri az aktuális három és fél percet a közösségi oldalakon, aki meghökkentőbb, durvább, akár ocsmányabb dolgot tud mondani. A „durván beleszállni a rendszerbe” valuta inflációs rátája ennek megfelelően ma már talán három számjegyű.

Ez persze elsősorban az ő bajuk, nekünk annyi „jut” belőle, hogy napról-napra elszenvedjük a közbeszéd irgalmatlan elsilányulását, a nívó örökös zuhanását. 

Most azonban vessünk egy pillantást arra az önellentmondásra, amellyel a DK nagyot akart markolni, de keveset fogott!

A pártállam mint olyan ismerős lehet a DK megannyi politikusának és támogatójának: ők aztán tudják, hogyan kell kiépíteni és fenntartani. Éppen ezért pontosan tudják azt is, hogy „ahol zsarnokság van, ott zsarnokság van”, nincs az a pártállam, amely lehetővé tenné, hogy egy ellenzéki(!) párt országos(!) közleményben értekezzen arról, hogy pártállami rendszer alakult ki. 

Egy ilyen rendszer ugyanis alapvetően arról ismerhető fel, hogy az egyetlen uralkodó párton kívül nem létezik egyetlen egy sem. Ha bárki meg is tud nyikkanni, azt a szót hangosan biztosan nem tudja kimondani, hogy „pártállam”. Az országos hírügynökség sajtószolgálata véletlenül sem enged át a rendszerén ilyen közleményt, ha pedig valamilyen oknál fogva véletlenül mégis (mert vezetője öngyilkos hajlamokkal rendelkezik), nincs az a lap, amely átveszi, szemlézi, leközli.

Egyszerűbben a képlet: pártállamban nem jelenik meg pártállamozó közlemény. Ezt pedig Magyarországon az MSZP mellett a DK tudhatja a legjobban.

Gyurcsány Ferenc pártja nagyot akart mondani, önellentmondásában azonban nagyot hazudott.

Pártját ritkító közlemény!

Iratkozzon fel hírlevelünkre