Mi lesz veletek, székelyek?

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, Szőcs Zoltán és társa, Beke István kálváriája 2015-ben kezdődött, amikor merényletkísérlet vádjával vették őrizetbe őket. Az ügyet most európai vezetők elé tárják.

Nem csak az erdélyi, hanem az egész magyarországi sajtót is bejárta Beke István és Szőcs Zoltán ügye. Őrizetbe vételük után 2018-ben öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte mindkettőjüket a román legfelsőbb bíróság. A két férfinek azért kellett bíróság elé állnia, mert lehallgatott beszélgetéseikből és Beke lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát terveznek robbantani Kézdivásárhely főterén, a 2015-ös év december elsejei román nemzeti ünnepen.

A fenti ítélet úgy született meg – a valószínűleg nacionalista indíttatású perben –, hogy az elsőfokú ítéletben meghatározott bűncselekmény büntetőjogi besorolását súlyosbította a román bíróság. Ennek értelmében a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekmény terrorcselekményre módosult.

Az ügyészség szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket a házkutatáson az egyik vádlottnál találtak a nyomozók. Szőcs és Beke is ártatlannak vallotta magát, képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

A tavalyi évben több demonstrációt is tartottak nem csak a határon túl, hanem Budapesten is annak érdekben, hogy engedjék szabadon a két bebörtönzött férfit. A kézdivásárhelyi tüntetésen Gaudi-Nagy Tamás budapesti ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Gábor Áron-szobor előtt elmondott beszédében kifejtette: „A két elítélt politikai fogolynak minősül, hiszen politikai nézeteik, világnézetük miatt kaptak börtönbüntetést, olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez való jogaik.”

Ügyük túlmutat a személyes sorsukon, általuk akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen.

Lomniczi Zoltán és Fejér László Ödön – Fotó: MTI

Idén márciusban Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság Tanács elnökével közösen tartottak sajtótájékoztató, ahol bejelentették, hogy levélben fordulnak az Európai Tanács főtitkárához és az Európai Parlament elnökéhez a terrorvád ügyében.

Bajkai elmondta, „a Romániában igazságtalanul bebörtönzött székely fiatalok ügye is azt mutatja, hogy Európában a külhoni magyarság emberi jogai sérülnek a leginkább”.

A román állam ezzel azt üzeni a magyarságnak, hogy félnivalója van azoknak, akik kiállnak az autonómia és a kisebbségi jogok mellett.

– tette hozzá.

Lomnici Zoltán jogtalan, arrogáns lépésnek nevezte, hogy Klaus Iohannis román államfő nem kíván foglalkozni Beke István és Szőcs Zoltán ügyével, hiába kértek audienciát Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátorral.

A román köztársasági elnök a találkozó elutasításával azt üzeni, nem szán időt az őshonos magyar kisebbségre.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke akkor reményét fejezte ki, hogy a pápa nyári erdélyi látogatása alkalmat ad majd a román államfőnek, hogy kegyelmet adjon a két székely fiatalnak.

A terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyét április kilencedikén ismét napirendre vette a román legfelsőbb bíróság. A tárgyaláson a vádlottak családtagjain kívül Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója és az RMDSZ-frakció háromszéki törvényhozói is jelen voltak. A román legfelsőbb bíróság elutasította a terrorizmus vádjával öt-öt év szabadságvesztésre ítélt székelyföldi férfiak rendkívüli felülvizsgálati kérését; ezzel Beke és Szőcs immár jogerősen öt-öt év börtönt kaptak.

Ismét bebizonyosodott, hogy Romániában nincs független igazságszolgáltatás, és a soviniszta, magyargyűlölő erők által irányított titkosszolgálatok diktálnak

– kommentálta a bírósági döntést Csóti György.

Csóti elmondta, a Kisebbségi Jogvédő Intézet több nemzet európai parlamenti képviselőjét szándékozik megkeresni azzal a felkéréssel, tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen. Úgy fogalmazott, „rendszerszintű a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése” Romániában, mely főként az erdélyi magyarokat érinti.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa civil szervezet elnöke úgy nyilatkozott, „titkosszolgálatok védelme érdekében nem jogi, hanem politikai döntést hozott” a román legfelsőbb bíróság. Az ügyet szerinte mindenképpen nemzetközi fórumok elé kell vinni. Az ügyben Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő és Fejér László RMDSZ-szenátor lesz Lomnici segítségére, hogy minél nagyobb segítséget tudjanak nyújtani a kvázi politikai foglyoknak. 

Forrás: MTI – Kép forrása: Kárpát Expressz/Youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre