Iszlamista támadás Egyiptomban, templomépítés miatt

A község muszlim lakosságának nem tetszett, hogy a keresztények ki akarták bővíteni a templomukat. A feldühödött szélsőséges iszlamisták botokkal és vasrudakkal támadtak rájuk, az atrocitásban két pap megsérült. A hatóságok nem tartóztatták le a támadókat – írta a masihyo.com.

Az egyiptomi közösségi oldalakon terjed el egy videófelvétel, melyen iszlamisták egy csoportja látható, amint a helyi kopt keresztényekre támad, többet közülük megsebesítve.

Az eset az elmúlt hét folyamán a Szohág tartományban fekvő Najaa Al-Ghafer faluban történt. A falubeli iszlamisták azután támadták meg kopt szomszédaikat, hogy a helyi keresztény egyesület templomépítésbe kezdett.

 

 

Állításuk szerint a keresztény egyesület nem rendelkezik működési engedéllyel. Najaa Al-Ghafer település keresztény közössége jelenleg egy háromszintes épülettel rendelkezik, amiben iskolát és kulturális központot is működtet. A keresztény szervezet vezetője a hatóságoktól beszerezte az épület és a templom kibővítéséhez szükséges engedélyeket – írta a coptstoday.com.

Az Akhmim püspökséghez tartozó község keresztény lakói hiába mutatták fel az egyiptomi hatóság által kiállított dokumentumokat, a többségben lévő iszlamisták lefoglalták az templombővítéséhez szükséges anyagokat.

A Linga.org közlése szerint az Al-Anba Karas templomot vezető papok hiába próbáltak szót érteni a támadókkal, ők nem engedtek álláspontjukból. A szóváltásból fizikai atrocitás kerekedett, amiben két pap, Basilos és Bahkum atyák és a templom személyzetéhez tartozók  közül többen könnyebben megsérültek. Az esetről értesíttették a hatóságokat, akik azonban későn érkeztek ki és nem léptek fel a támadókkal szemben. A rendőrök az igazoltatás után a tetteseket elengedték. A biztonsági erők körbezárták a keresztények lakta negyedet és páncélozott járműveket vezényletek a helyszínre.

A kopt keresztényekről bővebben ITT olvashatnak.

Kassab Adonis

Kép: Youtube

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre