Prokopp Mária: A kereszténység ma langyos

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli Prokopp Mária, a legendás művészettörténész, aki életéről vallva a Magyar Kurírnak adott interjúban kifejtette; Szent Pál igazsága mindig érvényesül.

Mi még más világban nőttünk fel, amikor nem volt olyan langyos a kereszténység, mint manapság – mondta a Magyar Kurírnak Prokopp Mária. A nyolcvanadik születésnapját ünneplő művészettörténészt még Mindszenty József bíboros bérmálta – a beszélgetés során rendíthetetlen hitvédőnek és hazafinak nevezte őt –, s iménti állítása nyomatékosításául elmondta: „nyolcévesen tudtuk: a hitünkért meg kell tudnunk halni”.

A korabeli családi életre – amely intenzív és bensőséges volt – visszatekintve elmesélte; „iskolai étkeztetés híján a közös otthoni ebéd alkalmat adott az iskolai élmények megbeszélésén túl a város eseményeibe való betekintésre is, ami nemcsak beszédkészségünket segítette, hanem szellemi, kulturális, lelki fejlődésünket is”. 

Mivel családja együtt járt szentmisére, még hétköznapokon is, az esztergomi pártbizottság megakadályozta, hogy a kötelező nyolc osztály után tovább tanulhasson, még ipari tanuló sem lehetett belőle. Prokopp Mária szerint életében itt is beigazolódott Szent Pál apostol igazsága, aki arra biztatja a keresztényeket, hogy „Keressétek az Isten országát, a többi hozzá adatik!”, mivel később, bátor emberek közbenjárásának köszönhetően az osztályelső tanuló technikumba mehetett, ahonnan átjelentkezhetett a gimnáziumba. 

Pallós Tamással beszélgetve a professor emerita, aki ötven éve tanítja a középkori magyar és egyetemes művészettörténetet, kitért arra is, számos, történeti kontextusú munkája mellett foglalkozik a kortárs művészettel is, Rieger Tibor és Madarassy István Kossuth-díjas szobrászok munkásságával, valamint Prokop Péter és Kákonyi Konstantina  még felfedezésre váró festészetével. 

Önmagáról vallva a legendás művészettörténész úgy fogalmazott; „mindenkit szeretek, soha nem sértődöm meg. Ellenségem nincsen, sohasem volt. Ha valami rosszul esik, igyekszem elviselni.” Mint mondta, élteti a rengeteg szeretet, amit pályatársaitól, volt és jelenlegi tanítványaitól kap.

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

Képünk forrása az elte.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre