Ferenc pápa: a sötétség és a nagy gyötrelem pillanataiban bátorság kell a hallgatáshoz

A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban.

Ferenc pápa szerint Jézus a kereszthalálát megelőző jeruzsálemi bevonulásával már megmutatta, melyik életutat kívánja példaként felmutatni az emberiségnek. Hozzátette, Jézus a nevét kiáltó jeruzsálemi fiatalokkal együtt örült, szívében Izrael szegényeivel érzett együtt.  Az alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok, a „mindenáron a győztes szekerére való felkapaszkodás helyett” – mondta az egyházfő. Kijelentette: Jézus a hallgatást választotta, a „médiában” szereplés helyett. A pápa hangsúlyozta,

az alázat nem jelenti a valóság megtagadását.

A Szentatya kifejtette, Jézust ugyanakkora lelkesedéssel ünnepelték Jeruzsálemben, amilyen erőszakkal támadták a Golgotán. Mint mondta:

a sötétség és a nagy gyötrelem pillanataiban bátorság kell a hallgatáshoz, ha a csend a békét szolgálja, nem pedig a haragot táplálja.

A hagyományoknak megfelelően virágvasárnap a Szent Péter téren volt az idén Panamában rendezett Ifjúsági Világtalálkozó küldöttsége. Ferenc pápa a fiatalokhoz szólva azt mondta, ne szégyelljék kimutatni Jézus iránti lelkesedésüket, és ne féljenek a keresztutat követni, lemondva önmagukról, megszabadulva a világ nyújtotta bizonyosságokról. A pápa felhívta a figyelmüket a “hétköznapokban” is megtalálható szentekre, akik meglepetésként jelennek meg a világban, és mutatják meg a krisztusi utat.

Pálmalevelet osztanak a híveknek Ferenc pápa virágvasárnapi miséje előtt a vatikáni Szent Péter téren 2 Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

 A virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta a pálmafa- és olajfaágakat. Az obeliszktől a Szent Péter-bazilika lépcsőjén álló szabadtéri oltárig haladt, a körmenetben mintegy száz bíboros és püspök követte, valamint fiatalok. A papok és a Szent Péter téren összegyűlő hívők kezében is hosszú pálma- és olajfaágak voltak, amelyekkel egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust is köszöntötték.    

Az egyházfő három egymásba font pálmalevelet tartott, ezek a Szentháromságot jelképezték. A misén egy olajfából faragott pásztorbotot tartott a kezében. A téren a hívőknek adott rózsafüzért szentföldi olajfából készítették.      

Az idei virágvasárnapi szentmisén románul imádkoztak a pápáért és a püspökökért, portugál nyelven a kormányzókért és a népekért, japánul az üldözött keresztényekért, franciául a bűnösökért és hitetlenekért, kínaiul a fiatalokért.    

Ferenc pápa virágvasárnapi miséje éai Szent Péter téren Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

Ferenc pápa hetedik alkalommal vezeti a római húsvét szertartásait. Nagycsütörtök délután a lábmosás szertartása ismét egy börtönben elevenedik fel: Ferenc pápa a Rómától nem messzi Velletri város büntetésvégrehajtási intézetében 12 rabnak mossa meg a lábát, ahogyan már 2013-ban, 2015-ben, 2017-ben és tavaly is börtönbe látogatott el ezen a napon. A pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap a Szent Péter téren mutatja be az ünnepi misét, valamint Urbi et Orbi áldását adja Rómára és a világra.

Forrás: MTI Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
A magyar állam támogatásával felújított óvodát adtak át Erdélyben
A Budapest Folyamat az illegális bevándorlás megállításának szimbóluma lesz
Gulyás: a kormány 80 milliárd forinttal támogatja a hármas metró felújítását