Elmaradt az ukrán elnökjelöltek vitája

Hiába várta Petro Porosenko vasárnap ellenfelét, Volodimir Zelenszkij elnökjelöltet a kijevi Olimpiai Stadionban, utóbbi nem jelent meg a kettejük közti nyilvános vitára, a hivatalban lévő államfő pedig az alkalmat kihasználva sajtótájékoztatót tartott, és szót ejtett a magyar-ukrán kapcsolatokról, valamint a kárpátaljai magyar kisebbségről is.

A vasárnapi vitát Porosenko erőltette, míg Zelenszkij továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy április 19-én találkozzanak a stadionban, az államfő viszont aznap inkább a köztévé stúdiójában akarna vele vitázni.

Porosenkót a stadion előtt mintegy ötezer híve várta, akikhez az elnök rövid buzdító beszédet intézett a csarnok előtt felállított színpadról, majd ezután ellenfelére várva az újságíróknak tartott sajtótájékoztatót tartott.

Egy kérdésre válaszolva az ukrán elnök kijelentette: bízik abban, hogy Magyarország – amely most az ukrán oktatási törvény körüli vita miatt blokkolja Kijev és a NATO közötti kapcsolattartást –  támogatni fogja majd Ukrajna euroatlanti integrációját.

Kijelentette, Kijev nyitott a kompromisszumokra a magyar kisebbség jogait illetően. Leszögezte, hogy a magyar kisebbségnek minden joga megvan az anyanyelvi oktatáshoz, mint ahogy ahhoz is, hogy ukrán iskolákban, ukrán egyetemeken tanuljon és ukrán vállalatoknál dolgozzon. Ez azonban nem lehetséges az ukrán nyelv ismerete nélkül – jegyezte meg. Porosenko szavai szerint Ukrajna kész több pénzt költeni jobb feltételek megteremtésére a magyar kisebbség számára az oktatásban annak érdekében, hogy legalább két nyelvet: a magyart és az ukránt el tudják sajátítani.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!