Vicces, hogyan lett a jó beszélgetőpartnerből 48 óra alatt a legfelháborítóbb gazember

A héten volt kit pajzsra emelnie a liberális és baloldali sajtónak Magyarországon. Ugyan egyetlen ellenzéki politikus sem akadt, aki emlékezeteset alkotott volna, eljött azonban hozzánk, szegény magyarokhoz Bernard-Henri Lévy francia sztárfilozófus, akit – miután élesen kritizálta – meghívott egy beszélgetésre Orbán Viktor kormányfő. A találkozó után Lévy még kellő udvariassággal nyilatkozott, később már szépen belesimult a hazai ellenzéki retorika irányvonalába. Egyszemélyes előadása – annak minden felvonásában – erős érv a neoliberalizmus ellen.

„Hosszú beszélgetés volt, a vitás kérdések mélyére hatoltunk” – nyilatkozta Bernard-Henri Lévy francia filozófus azt követően, hogy április 8-án hosszan, mintegy két és fél órán keresztül beszélgetett Orbán Viktorral. Történt ugyanis, hogy a gondolkodó még februárban éles kritikát fogalmazott meg a magyar miniszterelnök politikájával kapcsolatban, melyet követően a kormányfő meghívta őt egy kávéra. A filozófus elfogadta a meghívást, a találkozóra pedig most került sor. 

Válaszokat kapott

A kármelita kolostorból távozóban Lévy visszafogottan és udvariasan nyilatkozott a sajtónak. Akkor arról beszélt, megpróbálta megérteni Orbán Viktort és az általa képviselt politikát, és „most már világosabban lát”. Bár hozzátette, hogy minden ember rejtély, de úgy vélte, megértette, miért alakul(t) így a magyar kormány Európa-szerte ismertté vált politikája. A liberális sztárfilozófus deklarálta, számos kérdésben nem ért egyet az illiberális demokráciát meghirdető, a kereszténydemokrácia felépítését rendkívüli fontosságúnak bíró magyar miniszterelnökkel, de elismerte, nem gondolta, hogy ilyen sok időt kap majd az eszmecserére Orbántól.

Akkor leszögezte: minden egyes kérdésére választ kapott.

Más a véleményünk, de legalább tudunk vitatkozni: nagyon civilizált módon beszéltük végig a vitás kérdéseket – fogalmazott az Index tudósítása szerint. 

Másnap egy kicsit máshogy

Egy nappal később, az ellenzéki oldal messiásként várt megmondó embere budapesti sajtótájékoztatóján – melyet Konrád György vezetett fel – kiszolgálva híveit, stílust váltott. Itt már arról beszélt, a xenofóbia, a populizmus és a nacionalizmus az új pestis Európában, ezen új pestis egyik központja pedig Budapest. Hogy aztán mégse sértsen minden magyart vérig, sietve igazi szentnek nevezte Iványi Gábort, s nagy tisztelettel és elismeréssel szólt a humanista gondolat kiemelkedő képviselőiről, akiknek egyébként e pestisfészek az otthonuk. A kormányfővel folytatott beszélgetést illetően ekkor már úgy vélekedett, „néhány gondolata kellemetlenül érinthette Orbánt”. Azt pedig kormánypárti elfogultsággal nehezen vádolható lap is elismerte, hogy a filozófus az egész sajtótájékoztató alatt végig kemény szavakat használt.

Lévy újsütetű felfedezésként kifejtette, Orbán Viktor számára nem valamiféle politikai termék az illiberális rendszer, abban a magyar kormányfő valóban hisz. Mint mondta, nem politikai opportunizmus az orbáni politika, hanem valóban új paradigmát képvisel. Ugyanakkor tőrőlmetszett illiberálisnak nevezte – feltehetően sértésnek szánva szavait. Ekkor hangzott el azon kijelentése, melyet a baloldali és liberális sajtótermékek előszeretettel visszhangoztak: a fiatal Orbán halott.

A francia filozófus szerint – aki Párizsban személyesen is megtapasztalhatja, mennyire „eredményes” a progresszív iszlám – az iszlám radikalizmussal szemben épp ezen irányzat támogatása jelent megoldást, s felrótta a magyar miniszterelnöknek, amiért az másként gondolkodik. 

Soros mellett

A filozófus magyarországi kampánylátogatása (amelyet maga nevezett így) keretében interjút adott a Népszava újságírójának. A beszélgetés két nappal a miniszterelnökkel történt találkozót követően jelent meg. Ebben – Kósa Andrásnak válaszolva –  élesen kritizálta a magyar kormány Oroszország-politikáját, azzal vádolva Orbán Viktort, hogy tudatosan gyengíti az Európai Uniót. Ez, bár nem volt új elem nyilatkozatai sorában, ezúttal különös hangsúllyal jelent meg.

Az interjú érdekes pontja azonban az volt, amikor Soros Györgyről beszélt. A kereszténydemokráciát támadó mogulról nagyon szépen fogalmazott, s azt hangsúlyozta; „Soros György sok jót tett az országnak”, továbbá arról beszélt, a pénzember „minden közép-kelet európai országot támogat és pozitív szerepet játszik a történelmükben”.

A HVG megtekintette a Belvárosi Színházban Bernard-Henri Lévy egyszemélyes darabját is (írta: Bernard-Henri Lévy, rendezte: Bernard-Henri Lévy, főszerepben: Bernard-Henri Lévy), amelyben a nyugat-európai liberalizmust mostanra kiismerő magyarnak nem volt köszönet. Ebben újabb szín érkezik a filozófus kommunikációjába, amely már köszönőviszonyban sincs a kármelita kolostor kijáratánál adott, visszafogott nyilatkozattal. „Orbán Viktor a legfelháborítóbb gazember” – hangzik el a darabban, amelyben az alapvető téma a liberális fősodorral szemben elhelyezkedő politikai alakulatoktól való rettegés. A magyarok elé példaként Kertész Imrét és Nagy Imrét állítja: ennyiből lehet választani. Az író-rendező-főszereplő-filozófus egekig dicséri Sorost, barátjának nevezi, s úgy vélekedik, Orbán önmagát gyűlöli, s ez az az érzés, amivel nem tud megbirkózni. Ekkor már nyíltan antiszemitázza is a magyar kormányfőt. 

Üzenete, hogy a jövőnk az Európai Egyesült Államok (itthon Gyurcsány Ferenc és neje által hangoztatott) víziója. Naná, hogy miniszteri posztot adna benne Soros Györgynek…

Fotó: MTI/EPA/Miszam Szaleh, pestisracok.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre