Megkezdődött a hatodik Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Április 11-én, csütörtökön Slava Polunin SnowShow-jával kezdetét vette a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó! Az idén négy helyszínen 13 ország 23 produkcióját láthatják a nézők április 11. és május 5. között.

Orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadások színesítik az idei MITEM fesztivál programját.

A találkozó első produkciója a Slava’s SnowShow volt, melynek a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont. A MACIVA (Magyar Cirkusz és Varieté) idén először kapcsolódik be a színházi találkozóba, melyet április 11-én a Fővárosi Nagycirkusz előtt nyitott meg Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Vidnyánszky Attila, aki egyúttal a MITEM művészeti vezetője is, elmondta, hogy az idei találkozó középpontjában olyan színházak állnak, amelyek hagyományainkkal, múltunkkal, ezek újraértelmezésével kísérleteznek. Eugenio Barbától Eimuntas Nekrosiuson keresztül a Kazahsztánból érkező Korkut legendájáig több előadás is ezeket az alaptémákat dolgozza fel.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

„Hat évvel ezelőtt meghatároztunk alapelveket, amelyek mentén felépül ez a történet, és ezek működnek” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a közönség aktív érdeklődése kíséri a MITEM-et, amelyre minden évben izgalmas produkciókat hívnak meg. Mint megtudtuk, a találkozóra érkező színházak mindegyike hatni szeretne a világra, jobbítani szeretne rajta. “És mi másért lenne értelme színházat csinálni, ha nem ezért?”

„Ez a színházi találkozó nyilván kettős céllal – és persze sok más elképzelés megvalósításának szándékával – jött létre. Nyitás a világ felé – megismerkedni az európai és a világszínház legizgalmasabb új mozgásirányaival, szándékaival és tendenciáival. Egyúttal jelzés a világ felé, hogy itt vagyunk, hogy mi is a legjobbak között tudunk – és akarunk – lenni, és tessék számolni velünk!” – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a MITEM megnyitóján.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az idei MITEM mottóját Madách Imre prófétikus művéből, Az ember tragédiájából választották: „Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?”

A VI. MITEM fesztiválon többek között Rimas Tuminas, Michael Thalheimer, Eimuntas Nekrosius, Eugenio Barba és Eirik Stubo egy-egy rendezése is látható lesz. Az előadások szinkrontolmácsolással vagy feliratozással tekinthetők meg. A produkciókhoz szakmai programok is kapcsolódnak, filmvetítéseket, mesterkurzust, beszélgetéseket tartanak, és kiállításokkal is várják a közönséget.

A www.mitem.hu weboldalon a fesztivál részletes programját magyarul és angolul is megtalálható, illetve minden információ elérhető a MITEM Facebook-oldalán is. www.facebook.com/mitembudapest.

Forrás: MTI

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Merj élni! – elmélkedés farsangra
Egy őrült nap forgatja fel a Thália színpadát
Krzysztof Zanussi: A misztériumok, rejtélyek léteznek