Bíró László: A Gondviselés hatékonyan működik

A katonapapok előtt sem ismeretlen a vallási közömbösség, a hit magánügyként kezelése, az egyházzal szembeni idegenkedés – mondta a Tábori Lelkészi Szolgálat alapításának huszonötödik évfordulója alkalmából adott interjúban Bíró László. A püspök azonban beszélt arról is: a Gondviselés a katonapapok szolgálata által hatékonyan működik.

Megannyiszor a pillanatok körülményeiben adódik a találkozás lehetősége katona és tábori pap között, melyek nagy többségükben még csak nem is a valláshoz vagy a kultuszhoz köthetők. Mégis ezek azok a helyzetek, amelyek a továbblépést elindíthatják – nyilatkozta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának adott interjújában Bíró László, annak apropóján, hogy huszonöt évvel ezelőtt alakulhatott meg a Tábori Lelkészi Szolgálat.

A katolikus tábori püspök elmondása szerint a katonapapok előtt sem ismeretlen a jelenben máshol is jellemző vallási közömbösség, a vallás magánügyként való kezelése vagy az intézményes egyházzal szembeni idegenkedés, ugyanakkor szolgálatunkban nagy előny, hogy a katonalelkészek a munkahelyükön találkoznak naponta a katonákkal. 

A külszolgálatokban a tábori papok egyik legfontosabb feladata a kultusz szolgálatán túl, hogy etikai és erkölcsi támaszai legyenek az egyes katonáknak, megtalálva az egyensúlyt a különféle egyházi és katonai feladatok, az egyéni és közösséget érintő szükségletek között – mutatott rá a püspök. Mint hangsúlyozta, drámai helyzetekben az emberi, vigasztaló, erősítő szavakon túl, az egyház évezredes fohászai és imádságai sokkal erőteljesebben hatnak minden más tevékenységnél.  

Tapasztalatairól szólva Bíró László arról is beszélt, nagy öröm számára megtapasztalni, hogy a Gondviselés a katonapapok szolgálatán keresztül, hogyan bontja le számos katonánál azokat falakat és a hitet akadályozó más tényezőket, amelyek sokáig befolyásolták az életüket. 

A tábori püspökkel készült interjú teljes terjedelmében a NEK honlapján olvasható.

Fotó: pazmaneum.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre