Azbej Tristan: Kevesen beszélnek róla, még kevesebben tesznek érte

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett, Keresztényüldözés a történelemben című konferencián a magyar humanitárius politika alapjairól beszélt.

Azbej Tristan a konferencia elején kitért a Budapest-jelentés fontosságára, amelynek második kiadása 2019 elején jelent meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerkesztésében, széles kutatói és akadémiai kör bevonásával.

A közös munkáról szólva elmondta: a Miniszterelnökség és az NKE együttműködése komoly eredménynek tekinthető, hiszen a kutatások és a jelentéskötet nagyban hozzájárulnak a Hungary Helps program támogatási projektjeinek kialakításakor is. 

Az államtitkár a magyar humanitárius politikával kapcsolatban arról is beszélt, hogy Magyarországnak kötelessége segíteni a vallásuk miatt üldözött keresztény közösségeket. Ki lehet jelenteni, – tette hozzá – hogy napjainkban a legüldözöttebb vallás a kereszténység, ugyanis világszerte 215 millió embert érint ez a probléma. Az Open Doors kutatásai szerint a tavalyi évben 4151 embert gyilkoltak meg keresztény hitéért.

Azbej Tristan hozzá tette: a szomorú hír az, hogy vannak, akik tisztában vannak ezzel a XXI. századi jelenséggel, de kevesen beszélnek róla s még kevesebben vannak azok, akik hajlandóak tenni is valamit.

Ezért van szükség arra, hogy Magyarország nemcsak kötelességből, de a  másokkal való szolidaritás jegyében is segítséget nyújtson a kisebbségben lévő vallási közösségek számára – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a magyar segítségnyújtás jóval több, mint politikai szólam. Emellett szintén fontos a probléma eredetének és gyökereinek a feltárása, amire jó alkalom az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán  rendezett nemzetközi konferencia is.

Hangsúlyozta: a támogatásnak van egy másik alapja is, hiszen Magyarország kereszténygyökerű ország, ezt kimondani pedig bátorság. Éppen ezért fontos, hogy az Európai Unió saját megmaradásának érdekében visszataláljon keresztény alapjaihoz.

A magyar migrációs politikáról szólva Azbej Tristan kiemelte, hogy ezt szolgálja az a megközelítés, amely nem a bajt szeretné Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a probléma kialakult.

Ez a megközelítés az érintett országok szemszögéből is fontos, hiszen ha erősödnek a migrációs folyamatok, azzal a fiatal, munkaképes réteg vándorol ki, akikre az ország újjáépítésében a legnagyobb szükség volna.

Legutóbbi, Mexikói útjáról  beszélve Azbej Tristan kiemelte, hogy az elmúlt húsz évben a tavaly meggyilkolt José Miguel Garcia atya volt a negyvenötödik pap, aki életét vesztette az alapvetően keresztény kultúrájú országban. Az esetek többségében a gyilkosságok mögött a fegyveres bandák és szervezett bűnözői csoportok állnak, akik az egyház szemében is veszélyt jelentenek a társadalomra és ennek nem félnek hangot is adni.

 

S4C (fotó: MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre