Menekültügyi ENSZ-főbiztos: „mérgező” vita zajlik a világban a migránsokról

„Példátlanul mérgező” vita zajlik a világban a menekültekről, migránsokról és általában a külföldiekről a politikában, a médiában, az internetes közösségi oldalakon és a mindennapi életben – adott hangot aggodalmának Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa kedden.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt New Yorkban felszólalva Grandi azt mondta, hogy korábban sohasem látott méreteket öltött a menekültek és migránsok megbélyegzése, és a problémákra adott válaszok „egyre kevésbé megfelelőek”.

Grandi úgy véli, hogy a mérgező politikai nyelvezet eredménye lehetett a március 15-i christchurchi merénylet is, amelyben egy ausztrál férfi 50 muszlimmal végzett a pénteki ima idején.

A menekültügyi főbiztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tagjai vegyenek példát az új-zélandi nemzet és vezetőik vérengzésre adott válaszáról. A csendes-óceáni szigetország a támadást követően egyebek között a globális összetartást megerősítő értékek és a befogadás fontosságát hangsúlyozta.

A főbiztos szerint sok politikus támogatottsága növelésére használja fel a mérgező nyelvezetet és a vitát, és ez a számításuk a jelek szerint be is válik. Azonban ez tisztességtelen azokkal szemben, akik a háború és az üldöztetés elől menekülnek – tette hozzá. Az ENSZ-tisztségviselő arra kérte a kormányokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a jelenlegi helyzet javításáért, amely – ahogy arra a christchurchi merénylet is rámutatott – kihat az országok biztonságára és stabilitására.

„Ha nem teszünk semmit az ügyben, az nagyon komoly következményekkel járhat az egész világra nézve” – figyelmeztetett Grandi.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre