Szaúdi író: A keresztények a muszlimok előtt telepedtek le az Arab-félszigeten

A kereszténység több száz évvel az iszlám megjelenése előtt elterjedt vallás volt az arab törzsek között. A bahreini Abd Qais törzs keresztény hitre térése után a térségben élők többsége Jézus tanításait követte – nyilatkozta Mohamed Al-Saad szaúdi író.

A kereszténység majd kétezer éve szerves része a térség kultúrájának és az iszlám megjelenése előtt a keresztény vallás irányzatai szinte teljesen lefedték az Arab-félszigetet – vélekedik Mohamed Al-Saad szaúdi író.

Az iszlám megjelenése és állami formájának kialakulása után a kereszténység fokozatosan kiszorult a térségből, az első ezredfordulóra szinte teljesen eltűnt. A gyarmati rendszer kialakulásakor a térségben alig pár száz család maradt meg kereszténynek, akik főként Kuvaitban, Bahreinben és az Ománi Szultánságban éltek. Az ősi, főként ortodox keresztények azonban kétezer éven át megőrizték a templomaikat.

A brit gyarmati rendszer magával hozta a protestáns hittérítőket, akik azonban kevés sikerrel jártak a rendkívül zárt és konzervatív muszlim társadalomban.

A hatvanas évektől kezdve az öböl-menti arab monarchiák sorra nyerték el függetlenségüket, és a kőolajnak köszönhetően hatalmas gazdasági fejlődésnek indult a térség, ami magával vonzotta a külföldi vendégmunkásokat. Az elmúlt fél évszázadban majd hárommilliós keresztény közösség alakult ki az arab monarchiákban, több mint felük a vahabita Szaúd-Arábiában él és dolgozik.

A keresztény vallás egyre nagyobb teret nyer, köszönhetően a Dél-Kelet-Ázsiából érkező, főként keresztény vendégmunkásoknak. Katar fővárosában, Dohában építették fel a Közel-Kelet legnagyobb katedrálisát – annak ellenére, hogy a helyiek főként az iszlám radikális irányzatát követik. A katari vezetés próbál nyitni a világ felé és eleget tenni az emberi jogoknak, de az ország törvénykezése még mindig börtönbüntetésre ítéli a muszlim hitet elhagyó állampolgárait. Így az öböl-menti arab monarchia templomaiba kizárólag a keresztény vendégmunkások járnak, akiknek a lélekszámuk mára meghaladja a kétszázezer főt.

Az Emírségekben több mint egymillió keresztény él, akiknek többsége délkelet-ázsiai katolikus. A helyi egyház hét templom működtetésére kapott engedélyt. Jelentős a levantei országokból érkező keleti ortodox keresztények és a protestánsok létszáma is. Ománban szintén a katolikusok vannak többségben a keresztények között, és templomokkal is rendelkeznek.

Bahreinben épült meg az első újkori keresztény templom, méghozzá 1906-ban, az amerikai evangéliumi hittérítők által gyújtott adományból.

Szaúd-Arábiában majd másfél millió keresztény él, viszont a vahabita országban teljes elnyomás alatt vannak. Templomot nem építhetnek, a Bibliát nem használhatják, a keresztény vallás gyakorlását akár halálbüntetéssel sújthatják.

Mohamed Al-Saad szerint a kereszténység évszázadokkal megelőzte az iszlámot, és úgy tűnik, a XXI. században visszatér az Arab-félszigetre

Kassab Adonis

kép: Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre!