Ilyen hangosan talán még nem szólt a magyar himnusz a Szlovák Köztársaságban

Szlovákiában még március 27.-én fogadták el az állami jelképekre vonatkozó jogszabály módosítását, amely alapján csak abban az esetben lehet büntetés nélkül elénekelni a külföldi országok himnuszát nyilvános rendezvényeken, ha a helyszínen az érintett országnak hivatalos küldöttsége is jelen van. Ellenkező esetben 7 ezer euróig terjedő büntetés is is kiszabható. Az egész Európai Unió felszisszent a hírre, így nem meglepő, hogy a szlovákok máris visszakoztak.

„Megegyeztünk, a kormánykoalíció megoldja az állami jelképekre vonatkozó törvényből adódó problémát”

– mondta Andrej Danko, a pozsonyi törvényhozás elnöke a „szerencsétlen” jogszabállyal kapcsolatban. Azt is hozzátette, hogy „a módosításban nem volt ártó szándék”. Ha jelen lehettünk volna a bejelentésen, szívesen visszakérdeztünk volna, hogy:

„Amennyiben nem ártó, úgy építő szándék vezette a szlovák törvényhozást?”

Mindenesetre a Dunaszerdahely szurkolói tettek arról, hogy a történelem szemétdombjára való szlovák törvény emlékezetes maradjon. A törvényt – állítólag – épp a DAC, vagyis az FC Dunaszerdahely miatt hozták. Ez nem spekuláció, a jogszabály parlamenti vitájában Dusan Tittel, a Szlovák Nemzeti Párt képviselője ki is emelte:

„a módosítás a DAC-meccsen felhangzó magyar Himnusz miatt van”.

A DAC tulajdonosa, Világi Oszkár ezért már csütörtökön kijelentette: nem érdekli a törvénymódosítás, mindenképpen énekelni fogják a szurkolók a Himnuszt. „Amíg én a klub tulajdonosa vagyok, addig itt fogják énekelni. Ha majd megbüntetnek bennünket érte, akkor majd a büntetést is megfizetjük.”

„Sz.rok rá, hogy mit mond a szlovák országgyűlés. Nem tilthatják meg nekünk, hogy elénekeljük a Himnuszt! ”

Ezt már a Borsnak nyilatkozta egy DAC szurkoló, aki magyar sállal a nyakában érkezett a mérkőzésre. Szerencsére nemcsak a meccsen nyert a dunaszerdahelyi csapat – 1-0-ra a második helyezett Zsolna ellen – hanem a lelátón is. Teli torokból énekelték ugyanis a szurkolók az anyanyelvük himnuszát, úgy, hogy Európában mindenhol meghallják.

Így zeng a magyar himnusz a DAC-meccsen

DAC Dunaszerdahely meccsen megcsinálták a hangulatot. Így zeng a magyar himnusz! #bors #himnusz #foci

Közzétette: Borsonline – Bors Szórakoztató Napilap – 2019. április 6., szombat

Forrás: Borsonline.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre