„Egy napon, ami talán el sem jön soha, majd én is kérek tőled valamit”

Coppolát nem kell bemutatni senkinek. A film világában mindenki által ismert rendező immár lassan 70 éve a mozgókép szerelmese. Első alkotását tízévesen forgatta apja kamerájával. Úgy tartják, Eisenstein és Elia Kazan művészete adta a pályaválasztáshoz a végső lökést.

Miután lediplomázott a Kaliforniai Egyetem filmszakán, szakmai gyakorlatra kis költségvetésű filmek gyártásával tett szert. Ebben az időszakban gyakorlatilag a forgatókönyv írástól, az utómunkálatokig a filmkészítés összes munkafolyamatába belekóstolt.

Huszonhárom évesen készítette el első filmjét, a Dementia 13-at saját forgatókönyve alapján, amit az tett még különlegesebbé, hogy feleségét, Eleanort is a forgatás során ismerte meg. Megfilmesítette a Szivárványvölgy Broadway-musicalt, melynek főszereplői Fred Astaire és Petula Clark voltak. Az esőemberek című filmje elnyerte a San Sebastián-i filmfesztivál nagydíját.

Nem sokkal később George Lucassal közösen megalapította az American Zoetrope független filmgyártó céget. együtt készítették a THX 1138-on, valamint az Amerika Graffiti című filmet is, mely 5 Oscar jelölést is kapott. Lucas hálából később róla mintázta Han Solót a Csillagok háborújában.

Francis Ford Coppola amerikai filmrendező-producer frissen  megörökített kéz- és láblenyomata a hollywoodi TCL Kínai színházban. Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Az igazi áttörést 1972-ben A Keresztapa című kultuszfilm hozta meg számára, mely a legjobb filmnek járó Oscart is elhozta. 1974-ben bemutatott Magánbeszélgetéssel elnyerte  Cannes-ban az Arany Pálmát, valamint Oscar-díjra jelölték a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Nem sokkal később elkészült A Keresztapa II; hat Oscar-díjjal jutalmazott produkció.

Segítette unokaöccse, Nicolas Cage karrierjét, akit 1983-as Rablóhal című filmjében is szerepeltetett. Leánya, Sofia Coppola is apja nyomdokaiba lépett: filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Coppolát az Egyesült Államok egyik legszabálytalanabb, legenergikusabb és legvitatottabb filmkészítőjeként tartják számon.

Fotó: MTI/EPA Caroline Blumberge, Mike Nelson

Iratkozzon fel hírlevelünkre