Az új szlovák törvény egy „kellemetlen időutazás”

A szlovák parlament által elfogadott törvényjavaslatának értelmében nyilvános rendezvényeken tiltanák más országok himnuszának éneklését – köztük a magyarét is. Berényi Józsefet, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) EP-képviselőjét kérdeztük ennek kapcsán.

– Ez a törvénymódosítás egy kellemetlen időutazás számunkra, mert tulajdonképpen visszavitt minket a kilencvenes évek elejére. Abban az időszakban a magyarság folyamatosan támadásoknak volt kitéve és állandóan védekezni kellett annak érdekében, hogy megőrizhessük pozícióinkat. Az utóbbi időben ilyen téren nyugalom volt, és senkit nem zavart, ha a magyarok nemzeti ünnepeiken a magyar himnuszt elénekelték. Ez azonban most megváltozott.

Válaszként egy petíciót indítottunk azért, hogy a szlovák törvény módosuljon és a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek szabadon használhassák azokat a szimbólumokat, amelyeket nemzeti identitásuk megőrzése végett fontosnak tartanak. A kezdeményezés tehát nemcsak a magyarokra vonatkozik, hanem minden más nemzetiségre is, hiszen mindannyiunk egyenjogú polgárai vagyunk Szlovákiának az alkotmány szerint.

Párhuzamként azt hoznám fel, hogy Magyarországon és Európa más országaiban is szabadon éneklik a szlovákok a szlovák himnuszt, ha akarják.

Ráadásul Szlovákiában nemcsak a magyar himnuszt éneklik sokan, hanem a csehet is. Több alkalommal is hallottam, hogy Csehszlovákia alapulásának 100 éves évfordulóján gesztusértékkel a cseh himnuszt is elénekelték a szlovákok. E törvény értelmében ez szintén büntethető lenne, és ez is rámutat arra, hogy ez egy inkonzekvens, rossz törvény, amelyet módosítani kell.

– A himnusz mellett van-e más nemzeti szimbólum, amelynek használatát nem engedik meg a szlovák törvények?

– Igen, például a zászlóhasználatot szintén tiltja a törvény. Illetve azt is hozzá kell tennem, hogy a himnusz lejátszását eddig is tiltották, most ezt az énekléssel is kiegészítették abban az esetekben, amikor nincs ott hivatalos delegáció a magyar állam részéről. Ezenfelül az is változást jelent, hogy a módosítás révén bekerült a törvénybe a szankcionálhatóság is, tehát a himnusz lejátszása vagy éneklése esetén az érintett személyek jogilag is felelősségre vonhatókká  váltak.

– Sikerülhet-e a petíció révén visszafordítani a folyamatokat? 

– Bízunk benne, hogy igen. Egyelőre annyit tudunk tenni, hogy társadalmi nyomást gyakorolunk ilyen módon a kormányra és a politikai pártokra, annak érdekében, hogy Szlovákia demokratikus ország módjára viselkedjen velünk szemben.

– Az elmúlt napokban Szlovákia Zuzana Čaputová személyében új elnököt választott. Befolyásolhatja-e ez a magyarságnak és ennek a törvénynek a helyzetét?

– Čaputová a kampány során tett néhány pozitív gesztust felénk. A másik oldalon viszont úgy fest, hogy a Szlovák Nemzeti Párt csökkenő párttámogatását a „magyar kártya” elővételével, az ellenségkép kreálásával próbálja meg növelni. Ennek fényében elég gyorsan kiderülhet majd, hogy az új elnök tekintetében kivel is van dolgunk, mivel ez a helyzet őt válaszút elé állítja és állást kell majd foglalnia ebben a kérdésben is.

– A Most–Híd párt kilenc országgyűlési képviselője szintén megszavazta a törvényt. Miként értelmezhető, hogy magyarként támogattak egy olyan törvényt, amely a magyarok jogait sérti és identitását veszélyezteti? 

– Én úgy vélem, hogy elégséges az, ha erről majd a választópolgárok véleményt alkotnak, illetve a Most-Híd képviselői elszámolnak a saját lelkiismeretükkel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre