Az egészség mindenkié

Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO 1948. április 7-én kezdte meg működését, így nem véletlen, hogy 1950-ben éppen e napot szemelték ki az egészségügyi világnapjául. A WHO célja az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, tevékeny részvétel a környezet védelmében.

A WHO legfőbb kitűzött célja az egész világra kiterjedő, globális egészségügyi lefedettség. Ennek eléréséhez kulcsfontosságú, hogy mindenki megkapja a szükséges egészségügyi ellátást, amikor, és ahol szüksége van rá.

Annak ellenére, hogy évről évre sikerült előrelépéseket tenni az ügy érdekében, emberek milliói még mindig nem jutnak hozzá az egészségügyi ellátáshoz. Több millió ember kénytelen választani az egészségügyi ellátás és az egyéb napi költségek között, mint például az élelmiszer, a ruházat vagy az otthon fenntartása.

Forrás: WHO

Az elsődleges egészségügyi ellátás kritikus alapja az egyetemes egészségügyi lefedettségnek

– hirdeti a WHO idei kampányában.

Magyarországon az Egészséget mindenkinek szlogennel hívják fel a figyelmet az idei egészség világnapján a megelőzés fontosságára, mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hazánkban nagy figyelmet fordítanak a megelőzés kapcsán az átfogó egészségvédelmi szűrőprogramokra. Az ingyenes szűrőprogramban 2010 óta több mint félmillióan vettek részt, 200 helyszínen jártak, több mint 7 millió vizsgálati adat keletkezett, emelte ki Balogh Zoltán. Jelentős fejlődésnek nevezte, hogy már nem csak az 50 felettiek, hanem a huszonéves korosztálytól kezdődően érdeklődnek az emberek a szűrőprogramok iránt. Hozzátette,

a program idén is folytatódik

Forrás: MTI, WHO

Iratkozzon fel hírlevelünkre