A mormon egyház elfogadja a homoszexuálisok házasságát

A mormon egyházban többé már nem számít hittagadásnak a homoszexualitás és az azonos neműek házassága, az egyház ezentúl megkereszteli az azonos nemű párokat és az általuk nevelt gyermekeket is – jelentette be csütörtökön Dallin H. Oaks, az egyház elnöke.

A hivatalosan az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevet viselő mormon egyház vezetőjének bejelentése szerint az egyház tanításaiból törlik, hogy bűn a homoszexuális viselkedés és kapcsolat.

Ezzel a döntéssel azt a 2015-ben hozott és a mormon gyülekezeteket megosztó szabályt szüntette meg az egyház, amely szerint az azonos nemű házasságban élő mormonok hittagadók, az egyházból kiközösíthetők, gyermekeik mindennemű vallási szertartásból – így például a keresztelésből vagy a névadó ünnepségekből – kitilthatók.

A változtatást elemzők az egyházon belüli megosztottság felszámolására irányuló kísérletként értékelik, továbbá annak jeleként, hogy az új elnök szeretné az egyházat közelebb hozni a “mai amerikai valósághoz”.

„Miközben nem változtathatjuk meg az Úr tantételeit, azt akarjuk, hogy tagjaink és politikánk figyelmezzenek azokra is, akik a halandó lét kihívásaival küszködnek. Csökkenteni akarjuk a napjainkban oly gyakori gyűlölködést és viszályt”

– fogalmazott közleményében az úgynevezett Első Elnökség, a mormon egyház legmagasabb igazgatási testülete, amelyet három, az egyházban apostolnak nevezett személy vezet.

A közlemény ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy bár az egyház az azonos neműek házasságát továbbra is „komoly véteknek” tartja, de nem tekinti aposztáziának, azaz hittagadásnak.

„Az erkölcstelen viselkedés, lett légyen szó akár heteroszexuális, akár homoszexuális kapcsolatról, azonos elbánásban részesül” – hangsúlyozták az egyházi vezetők.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza a hétvégén tartja országos konferenciáját.

Forrás: Hirado.hu, kép: getreligion.org