Április 14-én nyilvános vitában csapnak össze az ukrán elnökjelöltek

 Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök a jövő vasárnapot választotta a Volodimir Zelenszkij ellenzéki elnökjelölttel tartandó nyilvános vitájának időpontjául. Április 14-én, jövő vasárnap várom az Olimpiai Stadionban, éppen ott, ahol Zelenszkij úr javasolta, várom őt a vita megtartására – jelentette be Porosenko az Ukrajina televízió adásában.

A Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap hirdette ki az elnökválasztás múlt heti első fordulójának hivatalos végeredményét, amely szerint egy jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, tehát április 21-én második fordulót kell tartani. Ebben az első és a második helyezettek mérkőznek meg újra, vagyis Zelenszkij, aki a szavazatok 30,24 százalékát szerezte meg és a voksok 15,95 százalékát begyűjtő Porosenko.

Zelenszkij a Facebookon közzétett videofelvételen tudatta, hogy kész a nyilvános választási vitára Porosenkóval. Azonban feltételül szabta, hogy a vitát ne a köztévében, hanem a kijevi Olimpiai Stadionban rendezzék meg. Minden tévécsatornának joga legyen élőben közvetíteni, és minden újságíró jelen lehessen. Továbbá azt, hogy a jelöltek essenek át alkohol- és drogteszten. 24 órát adott Porosenkónak a válaszra.

Porosenko elfogadta a feltételeit. Külön, külön elvégeztették a kért vizsgálatokat, amelyek eredményei mindkettejük esetében negatív lett.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre!